TOP 10

TOP10: Prekvapujúce fakty o týchto bežných veciach, ktoré vidíme každý deň

fakty

videní: 886

5. Z nejakého dôvodu cítime dážď

Vôňa dažďa je neuveriteľne silná. Aj keď môže byť ťažké pomenovať jednotlivé vône, ktoré túto arómu vydávajú, jej nezameniteľnú vôňu poznáme aj so zavretými očami. Baktérie, rastliny a blesky môžu prispieť k sviežej vôni, ktorá sprevádza búrku. Vôňa je známa ako “petrichor” a vedcov už dlho fascinuje jej trvalá príťažlivosť.

 

4. Kávové zrná v skutočnosti nie sú zrnká

Kávové zrná sú semená kávovníkového ovocia, červenej alebo fialovej bobule, ktorá rastie na stromoch. Kávové zrno, semienko kávovníka, sa nachádza vo vnútri toho, čo sa nazýva “kávová čerešňa”, čo je vlastne červená dužina zrelého šťavnatého kávového ovocia.

 

3. Ľudské antikoncepčné tabletky fungujú na gorily

Ľudské antikoncepčné tabletky fungujú na gorily a vedci dúfajú, že tieto poznatky aplikujú v nádeji, že ovládnu rastúcu populáciu goríl.

2. Z nejakého dôvodu sa prebúdzame s pocitom chladu

Po zobudení si najprv všimneme, že v miestnosti je trochu chladnejšie. Hoci telesná teplota počas spánku mierne klesá, zvyčajne nie sme dostatočne zahriati na to, aby sme dosiahli normálnu teplotu ani niekoľko hodín po prebudení. Takže hoci sme pri plnom vedomí, stále sa môžeme triasť a cítiť väčší chlad.

1. Banány sú rádioaktívne

Zatiaľ čo draslík je pre ľudí životne dôležitou živinou, môže byť škodlivý, ak sa užíva vo veľkých množstvách. Je tiež rádioaktívny, takže nie je prekvapujúce, že banán je údajne zdrojom “žiarenia”.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov