Zaujímavosti

Aké sú tie najextrémnejšie vedecké laboratóriá na svete?

vedecké laboratóriá

videní: 392

Vedecké laboratóriá slúžia na vykonávanie testov a výskumných postupov, či na prípravu chemikálií a niektorých liekov. Nasledujúce laborky ale nie sú umiestnené práve na typických miestach a ty sa o nič dozvieš viac.

Práca vedca nie je ani zďaleka nuda, ako si si možno predstavoval. Bonusom je, keď robia títo vzdelaní ľudia na neobvyklých miestach alebo s unikátnymi prístrojmi, ku ktorým sa nedostane veľakrát žiadna nepoverená živá duša. Nasledujúce vedecké laboratóriá sú skutočne extrémne.

 

 

Aké sú tie najextrémnejšie vedecké laboratóriá na svete?

Najvyššie

Pri lezení po nepálskych Himalájach by ťa zrejme napadlo ako posledné hľadať pyramídové laboratórium. Nachádza sa vo výške 5 050 metrov nad morom. Ide o vlajkovú loď výskumu vo vysokých nadmorských výškach a od otvorenia v roku 1990 hostila viac ako 550 výskumných misií. Centrum vlastní výbor Ev-K2-CNR, ktorý podporuje výskum v horských oblastiach. Ten sa zameriava na využitie svojich poznatkov na zabezpečenie lepšej kvality života pôvodných obyvateľov po celom svete a na ochranu krehkých ekosystémov vysokých nadmorských výšok.

Najveternejšie

Úsilím tohto vedeckého laboratória je vytváranie rýchlosti nad Mach 30, čo je asi 30-násobok rchlosti zvuku. V aerodynamickom tuneli LENS-X v New Yorku je možné testovať duplikované nadzvukové alebo hypersonické letové podmienky a to za všetkých okolností. Od nízkych nadzvukových dráh štartu po planetárny návrat. Pri šírke 2,5 metra a dĺžke viac ako 30 metrov dokáže vyfúknuť počas skromných dvoch milisekúnd 18 metrov prúdu vzduchu. Zariadenie, ktoré dokáže testovať rakety a malé lietadlá, sa dokonca použilo na vykonávanie testov kozmických lodí NASA Orion.

Aké sú tie najextrémnejšie vedecké laboratóriá na svete?

 

 

Pod najväčším tlakom

The Aquarius v Key Largo na Floride je špecializované podvodné výskumné laboratórium, v ktorom je možné ubytovať 6 vedcov až na dva týždne. Aj keď je pracovná plošina vo výške 14 metrov založená v hĺbke 14 metrov, podlieha zhruba 2,5-násobku tlaku na povrch. Od roku 2001 NASA používa Aquarius na svoje analógové misie NEEMO, ktoré vysielajú skupiny astronautov na simuláciu vesmírnych misií na prieskum vesmíru. Rovnako ako vesmír, aj podmorský svet je nepriateľským mimozemským miestom pre život ľudí. Členovia posádky NEEMO tam čelia rovnakým výzvam, aké by zažili na vzdialenom asteroide, planéte alebo mesiaci.

 

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov