Zaujímavosti

Med môže byť lepší ako antibiotiká pri liečbe chorôb

med

videní: 329

Oxfordskí vedci potvrdili, že nerafinovaný med funguje podobne ako antibiotiká, no bez zlých vedľajších účinkov. Pre niektorých z nás to možno nie je až taká novinka, pretože už naše staré babky nám odporúčali konzumáciu medu počas chrípkového obdobia. 

 

 

Skupina vedcov z Oxfordskej univerzity uskutočnila výskum s cieľom učiť skutočnú silu nerafinovaného medu. Môžeme teda použiť med namiesto klasických antibiotík? Podľa najnovších zistení je med pri liečbe kašľa a prechladnutia rovnako účinný ako antibiotiká a navyše nemá žiadne vedľajšie účinky – teda okrem alergie, ale to sa týka iba určitej skupiny ľudí, ktorí by sa mali konzumácii medu vyhnúť.

Vedci preskúmali štúdie a porovnali výhody, ktoré med poskytuje. Merali jeho silu s liekmi na potlačenie kašľa, antihistaminikami a liekmi proti bolesti. Výsledky ukázali, že med nemá žiadne vedľajšie účinky a zároveň je účinnejší pri liečbe symptómov prechladnutia ako iné lieky.

 

Med zmiernil kašeľ o 44%. Nektár bohov bol tak o 36% účinnejší pri znižovaní frekvencie kašľa ako iné lieky. Vedci taktiež zistili, že med skracuje doba zotavenia infekcie horných dýchacích ciest. Oxfordskí vedci preskúmali 14 štúdií, ktoré zahŕňali 1761 účastníkov experimentov.

Je čas vzdať sa antibiotík a použiť prírodné alternatívy na zmiernenie kašľa a prechladnutia.

Keďže väčšina infekcií horných dýchacích ciest je vírusová, predpisovanie antibiotík je neúčinné a nevhodné. Vzhľadom na to, že nedostatok alternatívnych terapií a túžba zachovať vzťah medzi pacientom a lekárom sú dvoma kľúčovými prispievateľmi k nadmernému predpisovaniu antibiotík praktickými lekármi, je dôležité toto zistenie, pretože med je naozaj rozumnou alternatívou.

 

 

Med skracuje trvanie príznakov až o dva dni. Nezabúdajme taktiež na to, že med je komplexná látka a existuje veľa rôznych druhov. Každý typ poskytuje charakteristické efekty. Med je často používaný ako “laický” liek, ktorý je pacientom dobre známy už po stáročia. Je taktiež celkom cenovo dostupný. Je bezpečný na použitie, ale musíš sa mu vyhnúť, ak máš alergické reakcie. Dojčatá do 1 roku by ho nemali konzumovať.

 

Zdroj: Healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov