TOP 10

25 ľudí s najvyšším IQ, ktorí kedy žili na našej planéte

iq

videní: 1.8K

11. Kim Ung-Young

V troch rokov dokázal Kim Ung-Young plynulo rozprávať v štyroch rôznych jazykoch, takže jeho IQ 210 nie je prekvapením. Kim sa narodil v Južnej Kórei, nakoniec sa presťahoval do Spojených štátov, kde 10 rokov pracoval pre NASA. Potom sa rozhodol vrátiť do rodnej krajiny. “Ľudia sa vždy pokúšajú byť niečím zvláštnym tak, že zanedbávajú svoje vlastné šťastie. Ale mali by vedieť, že šťastie znamená bežné veci, ktoré považujeme za samozrejmosť, ako sú priateľstvá, zdieľanie pamätných momentov s priateľmi v škole a tak ďalej … To je dôvod, prečo viem, že to, čo hovorím, je dôležité. Zvláštnosť nie je taká dôležitá ako život v bežnom živote.”

10. Chris Hirata

V americkom Michigane narodený astrofyzik Chris Hirata sa stal najmladším americkým výhercom Medzinárodnej fyzikálnej olympiády. Získal titul BA na Kalifornskom technologickom inštitúte v roku 2001 a vo veku 16 rokov začal pracovať pre NASA na projekte “kolonizácia Marsu”. V roku 2005 získal doktorát z fyziky na Harvard (vo veku 22 rokov). V súčasnosti pracuje na Ohio State University ako profesor fyziky a astronómie. Jeho IQ sa odhaduje na 225.

9. Garry Kasparov

V Azerbajdžane narodený Garry Kasparov je považovaný za najväčšieho šachistu všetkých čias. V rokoch 1996 a 1997 hral šachový zápas proti superpočítaču IBM “Deep Blue”. Kasparov vyhral prvý zápas, Deep Blue vyhral druhý. Bolo to prvýkrát, keď stroj porazil majstrov sveta v klasickej hre podľa turnajových nariadení. Kasparov je tiež spisovateľom a politickým aktivistom s IQ 194.

8. Stephen Hawking

Stephen Hawking je azda najznámejší teoretický fyzik v histórii, čo znamená, že je druhým teoretickým fyzikom, ktorých sme spomínali na začiatku pri Einsteinovi. 🙂 Je autorom “Stručnej histórie času”, čo je vlastne jedno z najuznávanejších a najznámejších diel, ktoré bolo kedy napísané o Teórii veľkého tresku. Keď mal len 12 rokov,  diagnostikovali mu amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS). Ochorenie, na ktoré väčšina ľudí zomrie počas 5 rokov. Pohyboval sa a komunikoval prostredníctvom špeciálneho invalidného vozíka, ktorý obsahoval hlasový syntezátor. Jeho IQ bolo 160.

7. Walter O’Brien

Walter O’Brien je írsky podnikateľ a technologický magnát s IQ nad 190. Ako dieťa sa v škole nudil, jeho učitelia mali podozrenie na autizmus. Avšak testy autizmus neodhalili, ukázali “len” vysoké IQ. Vo veku 13 rokov sa nabúral do bezpečnostných serverov NASA a ukradol plány na raketoplán, “pretože mohol”. Bol známy vtipom, že jeho podnikanie – Scorpion Computer Services – začalo ako spôsob, ako zostať mimo väzenia. Jeho život je inšpiráciou pre televíznu show stanice CBS s názvom Scorpion.

6. Marilyn vos Savant

V Missouri narodená Marilyn vos Savant bola zaradená do Guinnessovej knihy svetových rekordov v roku 1986 ako osoba s najvyššou hodnotou IQ na svete: hodnota jej inteligenčného kvocientu dosahuje 228. Od polovice 80. rokov má stĺpec “spýtajte sa Marilyn” v časopise Parade a pracuje ako dramaturgička. Jej manžel, Robert Jarvik, navrhol prvé funkčné umelé srdce, čím si dvojica vyslúžila prezývku “najmúdrejší pár v New Yorku”.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov