TOP 10

25 ľudí s najvyšším IQ, ktorí kedy žili na našej planéte

iq

videní: 1.8K

18. Paul Allen

Paul Allen je miliardár, ktorý sa narodil v americkom Seattli a má IQ niekde v rozmedzí od 160 do 170bodov. Allen bol dlhoročným priateľom Billa Gatesa, pracoval v spoločnosti Microsoft pred odchodom do dôchodku v roku 2000. Vlastní Portland Trailblazers a Seattle Seahawks a je dobre známym filantropom.

17. Judit Polgárová

Maďarská šachová šampiónka Judit Polgárová má IQ 170. Ako majsterku šachu ju označujú už od jej 15 rokov, pričom bola v tom čase najmladšou osobou s týmto titulom. Je považovaná za najväčšiu ženskú šachistku v histórii.

16. Philip Emeagwali

Philip Emeagwali je nigérijský počítačový vedec, ktorý dostal prezývku “Africký Bill Gates”. Napriek tomu, že vyrastal v krajine, v ktorej zúri občianska vojna a musel opustiť školu vo veku 14 rokov kvôli nedostatku finančných prostriedkov, doktor Emeagwali pracoval tvrdo a získal štipendium na Oregonskej štátnej univerzite vo veku 17 rokov. Po tom, ako pozoroval včely pri vytváraní plastov, použil rovnaký základný nápad na vybudovanie najrýchlejšieho počítača na svete. Jeho práca pomohla zvýšiť produktivitu ropných polí a ušetriť milióny dolárov ročne. Jeho skóre IQ je 190.

15. Terence Tao

Terence Tao sa narodil v Austrálii rodičom, ktorí sa prisťahovali z Hongkongu. Publikoval prvý výskumný dokument, keď mal 15 rokov a dostal doktorát z Princetonskej univerzity, keď mal len 21 rokov. V 24 rokoch sa stal najmladším profesorom na UCLA. Má jedno z najvyšších IQ na svete na úrovni 225 bodov.

14. Christopher Langan

Christophera Langana niektorí považujú za najinteligentnejšieho človeka v Amerike. Naučil sa čítať v troch rokoch a nakoniec odišiel z vysokej školy, pretože mal pocit, že ho profesori dokážu naučiť len veľmi málo. Rovnako ako ostatní v tomto zozname, mal mnoho náhodných zamestnaní – farmár, hasič a vyhadzovač, no je známy najmä svojim “kognitívno-teoretickým modelom vesmíru”, ktorý sa týka vzťahu medzi mysľou a realitou. Jeho IQ je 195.

13. Mislav Predavec

Mislav Predavec je chorvátsky profesor matematiky, ktorý má IQ 192. Pre zaujímavosť, iba 1 človek z miliardy má IQ viac ako 190. Pre Mislava sú obľúbené hobby “veľmi ťažké inteligentné testy.” Jeho manželka Marijana však vysvetľuje, že sú len “obyčajným párom” a stále existujú veci, ktoré jej veľmi inteligentný manžel považuje za ťažké. “Keď si kúpi mobilný telefón, ja som tá, kto ho skladá dohromady a vkladá SIM kartu,” uviedla.

12. Ivan Ivec

Chorvátsky matematik Ivan Ivec je odborník na IQ testy s IQ 174. Má vlastnú webovú stránku, ktorá sa venuje IQ testom. Uvádza, že časové obmedzenia na tradičné inteligenčné testy nie sú nevyhnutne ukazovateľom inteligencie. Ako sám hovorí: “Existujú inteligentní ľudia, schopní riešiť zložité a náročné úlohy, hoci rýchlosť ich riešenia je nízka.” Ivecove testy si môžeš zdarma skúsiť tu.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov