TOP 10

Najdlhšie žijúce živočíchy na svete: Niektoré majú cez 1500 rokov

živočíchy

videní: 2.8K

5. Korytnačka obrovská

Korytnačka obrovská je pomerne známa pre svoju dlhovekosť. Zriedkavo tento druh korytnačky prežije až 255 rokov. Mnohí z vedcov považujú tieto korytnačky za najstaršie suchozemské zvieratá, ktoré kedy žili.

4. Perlorodka riečna

Tento druh je naozaj dlho žijúcim druhom. Rastú veľmi pomaly a preto sa ich priemerný vek dožitia pohybuje v rozmedzí 86 až 102 rokov. Veľký vplyv na ich vek majú však environmentálne faktory, ako je napríklad kvality vody. Najstaršia perlorodka riečna bola stará 280 rokov.

3. Ospalec grónsky

Ľudí neohrozujú iba svojim zastrašujúcim vzhľadom. Ospalec grónsky je najstarším stavovcom, ktorý sa potuluje po Zemi. Pohlavnú zrelosť dosiahne vo veku 150 rokov a vo všeobecnosti sa dožíva až 400 rokov.

2. Arktika islandská

Vykazuje výnimočnú dlhovekosť. Skvelým príkladom je Ming, ktorá žila 507 rokov, čo je najvyšší vek medzi nekoloniálnymi druhmi. Dlhovekosť si zabezpečuje tým, že svoju škrupinu obohacuje každý rok o jednu novú vrstvu.

1. Antarctic sponge

Väčšina vedcov si myslí, že “antarktická špongia” dokáže žiť celé stáročia práve vďaka extrémne nízkym teplotám Južného oceánu. Taktiež je dokázané, že niektoré exempláre sú staré viac ako 1500 rokov.

Tak čo, aj ty si ostal prekvapený, že najdlhšie žijúce živočíchy na tomto svete majú až 1500 rokov?

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov