TOP 10

Žijeme celý život v omyle? Tieto fakty nie sú až tak pravdivé, ako si myslíme

fakty

videní: 3.4K

Žijeme celý život v omyle? Nasledujúce fakty nie sú až tak pravdivé, ako sú nám po celý život prezentované.

Sú niektoré veci, ktoré počúvame celý život a bez pochybnosti im veríme, že sú pravdivé. Či už sú to mestské legendy alebo “Príbehy starej ženy”, niektoré veci sú akceptovateľné, pretože sme si vždy mysleli, že sú aj v skutočnosti pravdivé. Opak je však realitou. Predstavujeme ti týchto 15 faktov, vďaka ktorým žijeme v omyle.

15. Adam a Eva nezjedli jablko

V Biblii nie je žiadna zmienka o tom, že by Adam a Eva jedli jablko. Biblia hovorí, že jedli zo stromu poznania. Nikdy však nebol špecifikovaný konkrétny druh ovocia. Kde sa teda vzal príbeh o jablku? Prvé preklady biblie boli v latinčine. Podľa latinčiny je slovo pre jablko “malus” a slovo pre zlo “malum”. Pravdepodobne išlo o zlý preklad

Najstaršie zaznamenané zobrazenie udalosti s jablkom možno nájsť v katakombách San Gennaro v Neapole v Taliansku a pochádza z druhého storočia.

14. Napoleon v skutočnosti nebol až taký nízky

Napoleonský komplex sa poväčšine vravieva človeku, ktorý je nízky, prípadne je tyran alebo sa večne pokúša ovládať ostatných. Napoleon bol v skutočnosti vysoký približne 170 cm, čo bola úplne bežná výška pre Francúza svojej doby.

Kde sa teda vzala myšlienka, že Napoleon je krpatý? James Gilray, britský karikaturista, kreslil politické karikatúry Napoleona ako malého muža. Bola to metafora, ktorá mala povedať, že len človek s nízkym charakterom sa pokúsi ovládnuť svet a spôsobiť ľuďom utrpenie. Tento obraz utkvel v mysliach ľudí a ľudia odvtedy vidia Napoleona ako nízkeho človeka.

13. Veľký čínsky múr nie je vidieť z vesmíru

Veľký čínsky múr sa začal budovať ako séria opevnení pozdĺž severných a južných čínskych hraníc. Ako stáročia plynuli, rôzni čínski cisári pokračovali v budovaní múrov medzi stavbami, až kým neboli dokončené.

Veľký čínsky múr je naozaj obrovský. Ide o najdlhšiu ľudskú stavbu na planéte. Ale nie je viditeľný z vesmíru… aspoň nie voľným okom. Myšlienka, že je viditeľný z vesmíru pravdepodobne pochádza zo skutočnosti, že Veľký čínsky múr bol skúmaný pomocou satelitných snímok. Ak je to kritérium, tak potom by aj naše domovy a automobily boli pozorovateľné z vesmíru.

12. Ľudia sa nevyvinuli zo šimpanzov

Ale veľmi sa nevzrušuj. Ľudia sa vyvinuli z nižších druhov, ale nie zo šimpanzov, goríl alebo opíc. Tu sú fakty: Ľudia, opice, gorily a šimpanzy sú primáty. Všetci teda pochádzajú zo spoločného predka, ktorý vyhynul.

11. Býk nie je rozzúrený z červenej farby

Všetci sme videli filmy, karikatúry alebo maľby matadorov, ktorí mávali červenou muletou, aby prilákali býka do boja. Toto je úplne nesprávne tvrdenie. Býk, rovnako ako aj všetok dobytok vidí len dve farby pigmentov. A červená medzi ne nepatrí. To, čo býka dráždi, je pohyb mulety a trápenie matadora.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov