TOP 10

Jedinečné miesta, ktoré sa za posledných 100 rokov zmenili na nepoznanie

jedinečné miesta

videní: 2.7K

Zem schováva jedinečné miesta, ktoré boli objavené pred mnohými stáročiami. Mnoho z týchto miest sa za posledných 100 rokov zmenilo na nepoznanie.

Cestovanie a objavovanie nás vždy môže zaviesť na tajomné nové miesta. Množstvo starovekých ruín bolo objavených odvážnymi bádateľmi už pred stáročiami. Väčšina miest sa od svojho objavenia zmenila na nepoznanie a preto sú mnohé z týchto premien neuveriteľné. Dnes si ukážeme jedinečné miesta, ktoré sa za posledných 100 rokov zmenili na nepoznanie

8. El Castillo, Chichén Itzá, Mexiko

El Castillo je mezoamerická stupňovitá pyramída, ktorá sa nachádza v centre archeologického náleziska Chichén Itzá. Na ilustráciách Fredericka Catherwooda bol chrám pokrytý hustou vegetáciou. Existujú aj fotgorafie z dvadsiateho storočia zobrazujúce chrám čiastočne obklopený touto vegetáciou.

Mexickú vládu požiadal v roku 1924 Carnegie Institution for Science vo Washingtone o povolenie vykonávať výskum a reštaurátorské práce v regióne Chichén Itzá a jeho okolí. Projekt sa začal v roku 1927 s pomocou archeológov z Mexika. V apríli 1931, v snahe podporiť teóriu, že budova El Castillo bola postavená nad ešte skorším chrámom, začal archeologický prieskum, ktorý dokázal, že táto teória bola pravdivá.

7. Koloseum, Rím, Taliansko

Koloseum sa nachádza v centre Ríma v Taliansku, neďaleko Rímskeho fóra. Je to najväčší staroveký amfiteáter, aký bol kedy postavený a napriek svojmu veku je stále považovaný za najväčší. Koloseum sa najskôr využívalo na zábavu, ktorá zanikla v ranom stredoveku. Neskôr bol znova používaný na rôzne dielne, bývanie a podobné účely.

6. Machu Picchu, Východné Kordillery, Perú

Machu Picchu je jedným z najfascinujúcejších starovekých pozostatkov, ktoré existujú. Postavili ho v 15. storočí Inkovia a nachádza sa vo Východných Kordillerách v južnom Peru. Dnešní archeológovia si myslia, že staroveké mesto Inkov bolo postavené v rokoch 1438 – 1472. Mnohí ho označujú aj ako “stratené mesto Inkov”.

5. Veľký čínsky múr

Veľký čínskym múr bol postavený viacerými dynastiami a slúžil ako hranica starovekých čínskych štátov. Okrem obrany patrili medzi hlavné ciele Veľkého múru hraničné kontroly, umožnenie daní na tovar prepravovaný po Hodvábnej ceste, regulácia alebo podpora obchodu a riadenie prisťahovalectva a emigrácie.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov