Zaujímavosti

Prečo nie sú zuby považované za kosti? Aký je medzi nimi rozdiel?

zuby

videní: 429

Zuby aj kosti sú tvrdé, biele a skladajú sa z vápnika. Aj napriek tejto podobnosti to z nich nerobí jedno a to isté. Ako je to možné?

Prvý veľký rozdiel nastáva pri pohľade na liečenie, keďže zuby a kosti sa v uzdravovaní dosť líšia. Zuby sa skladajú z vápnika, fosforu a ďalších minerálov. Kosti obsahujú vápnik, fosfor, sodík a ďalšie minerály, ale väčšinou pozostávajú z proteínového kolagénu.

Prečo nie sú zuby považované za kosti? Aký je medzi nimi rozdiel?

 

 

Kolagén je živé rastúce tkanivo, ktoré dáva kostiam flexibilnú štruktúru, ktorá im umožňuje odolávať tlaku. Vápnik vyplňuje priestor okolo tejto stavby a robí kosť dostatočne silnou, aby udržala našu telesnú hmotnosť. Kosti však stále nie sú také silné ako zuby. Najodolnejšie časti ľudského tela – zuby, väčšinou pozostávajú z kalcifikovaného tkaniva zvaného dentín. Zubné tkanivo je pokryté sklovinou, tou tvrdou a lesklou vrstvou, ktorú čistíš.

Prečo nie sú zuby považované za kosti? Aký je medzi nimi rozdiel?

Vonkajší povrch kostí pozostáva z okostice – hustej, hladkej a klzkej membrány, ktorá lemuje vonkajší povrch väčšiny kostí, s výnimkou kĺbov, ktoré namiesto toho pozostávajú zo slizkej hyalínovej chrupavky. Periosteum (okostica) obsahuje osteoblasty alebo bunky, ktoré môžu produkovať nový rast a opravu kostí.

Smalt zubu bohužiaľ nemá rovnaké regeneračné schopnosti. To je zlá správa najmä pre tých, ktorí neradi chodia k zubárovi. Na rozdiel od kostí sa zuby nemôžu samy od seba uzdraviť alebo jednoducho dorásť, ak sú zlomené. Pri zlomenine kosti sa nové kostné bunky vrhajú do tkaniva, aby vyplnili medzeru a opravili zlom. Na rozdiel od toho ale prasknutý alebo zlomený zub môže vyžadovať výmenu koreňového kanálika alebo dokonca úplnú extrakciu.

Prečo nie sú zuby považované za kosti? Aký je medzi nimi rozdiel?

 

 

Ďalší rozdiel medzi zubami a kosťami je v tom, že kostná dreň produkuje červené a biele krvinky, zatiaľ čo zuby nie. Kosti dostávajú svoju krvnú zásobu z mnohých tepien, ktoré prechádzajú cez periosteum kosti do vnútornej kostnej drene. Aj keď krvavé jadro zubu, ktorý je preč, môže vyzerať ako kostná dreň, v skutočnosti je to niečo, čo sa nazýva zubná vláknina, živá časť každého zuba, ktorá obsahuje nervy, tepny a žily a prechádza do čeľustnej kosti. Tieto nervy spôsobujú, že cítime bolesť zubov spôsobenú vŕtaním alebo vtedy, keď jeme niečo horúce alebo studené.

 

Zdroj: livescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov