Zaujímavosti

Nudia sa niekedy rybky v akváriu? Dokážu vôbec ryby spať alebo cítia bolesť?

rybky

videní: 379

Domáce rybky v akváriách sa stali nenahraditeľnými domácimi miláčikmi, ktorí nám spestrujú príbytok a občas je fascinujúce ich pozorovať. Čo sa ale v hlavách odohráva im?

Život v akváriu bude mať vplyv na vývin mozgu a jeho nasledovné správanie. Keby si doma choval malého pstruha v nudnej, bezvýraznej nádrži, vyvinie sa mu menší mozoček, ako pstruhovi, ktorý by vyrastal medzi kameňmi a rastlinami vhodnými na preskúmanie. A tak isto sú na tom ostatné rybky, treba im jednoducho dávať stimuláciu. Či sa ale nudia takým spôsobom, ktorý by sme mohli zmeniť, je na zamyslenie.

 

 

Dokážu vôbec rybky spať alebo cítia bolesť?

Chovatelia týchto tichých domácich miláčikov sledujú opakované plávanie hore a dole po krajoch nádrže. To by mohol byť vhodný ekvivalent pre tigra, ktorý sa prechádza v klietke sem a tam, pretože sa nudí nedostatkom stimulácie. Tvoje rybky v akváriu sa ale skôr ako nudiť budú stresovať z preplneného alebo neznámeho akvária.

Cítia ryby bolesť?

Staré príslovie hovorí, že ryby bolesť necítia. Ich mozgy sú príliš malé a jednoduché, takže nemajú ako cítiť bolesť. Nuž, dôkazy toto príslovie označujú za klamstvo. V roku 2003 vedci z Inštitútu Roslin blízko Edinburghu objavili zmyslové nervy v kostrách rýb. Tie im umožňujú odhaliť bolesť podobným spôsobom, ako je to pri vtákoch a cicavcoch, pretože spája ich pokožku a iné oblasti tela s mozgom.

Rovnaký tím spravil pokusný experiment. V akváriu bol umiestnený pstruh dúhový, ktorému vstrekli do úst injekciu pripomínajúcu včelie bodnutie. Ten začal triasť hlavou a následne si začal utierať pery o steny akvária. Keď mu následne aplikovali do tela lieky proti bolesti, správal sa normálne. Mnoho ďalších štúdií odhaľuje aspekty utrpenia rýb, a to aj na stiesnených rybích farmách. Niektoré ryby vykazujú známky depresie, nechcú žrať potravu a tvorí sa im vysoká hladina kortizolu – stresového hormónu.

Dokážu vôbec spať?

Spia aj nespia, stále je to pomer 50 na 50. Väčšina rýb nemôže zavrieť oči a nemajú neokortex, čo je časť mozgu cicavcov, ktorá počas spánku vykazuje odlišné vzorce. Napriek tomu sa mnoho rýb v nočných hodinách usádza na morskom dne, takže sa tam asi neukrývajú pred dravcami.

Dokážu vôbec rybky spať alebo cítia bolesť?

Ak by si bol ako ryba, bol by si zrejme najšťastnejší človek na svete. Rybí mozog totiž nemusí odpočívať, takže aj tvoja rybka síce môže vyzerať že spí, ale v skutočnosti stále striehne a je v sekunde pripravená vyraziť na pretek o život.

 

Zdroj: sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov