Tipy a triky

Šéfkuchár radí, ako môžete slušne vrátiť jedlo v reštaurácií

vrátiť jedlo

videní: 1.9K

Ak sa vám to naozaj nepáči

Je to skvelý nápad vyjsť zo svojej komfortnej zóny pri objednávaní v reštaurácii. Stravovanie je príležitosťou pre šéfkuchárov, aby na vás urobili dojem svojimi kulinárskymi zručnosťami. Ale každý má iný vkus a to, čo je pre niektorých chutné, môže byť pre iných otázne. Ak zistíte, že to, čo ste si objednali, je skutočne nechutné, je v poriadku vrátiť to späť – len sa uistite, že môžete uviesť dôvod a môže to dokonca pomôcť reštaurácii v budúcnosti.

„V konečnom dôsledku chceme, aby bol hosť spokojný s výberom jedla,“ hovorí šéfkuchárka Amy Hessel z The Tilted Row v Baltimore v štáte Maryland. „Dajte svojej obsluhe vedieť, že vám nezáleží na tom, čo ste si objednali, v priebehu niekoľkých súst. Opýtajte sa, či vidíte menu, a vyberte si niečo, o čom viete, že sa vám bude páčiť.“

Aký je zdvorilý spôsob, ako vrátiť jedlo späť?

Teraz, keď poznáte všetky prípady, kedy je vrátenie jedla prijateľné, je dôležité poznať správny spôsob, ako to urobiť – a odpoveď by vás nemala prekvapiť! Stačí si dať pozor na správanie pri stole.

Hovorte rýchlo

Nezabudnite túto skutočnosť ihneď oznámiť svojej obsluhe. Môžete počkať, kým navštívia stôl po vašich prvých pár sústach, ale nečakajte, kým ostatní z vašej skupiny takmer nedojedia.

Byť zdvorilý

„Najdôležitejšou vecou, na ktorú treba pamätať pri vrátení jedla, je byť zdvorilý k vašej obsluhe,“ hovorí Hessel. Pokiaľ budete láskavým, úctivejším a nezabudnete im poďakovať za rozhovor so šéfkuchárom alebo za pomoc pri príprave nového jedla, nikomu nebude vadiť, že pošlete jedlo späť do kuchyne. Koniec koncov, personál chce, aby ste boli šťastným.

Buď trpezlivý

Keď sa už všetci pri vašom stole hrabú, je ľahké zabudnúť, že dobré jedlo nie je rýchle. „Buďte trpezlivým, keď vám kuchyňa pripraví nové jedlo,“ hovorí Hessel. „Spúšťame to hneď, často však pracujeme aj na niekoľkých ďalších lístkoch súčasne. Uprednostňujeme jedlo, ktoré sa prerába na stôl, ale varenie si vyžaduje čas.“

Kedy nie je posielanie jedla späť v poriadku?

Ak uvažujete o odoslaní jedla späť, urobte to po jednom alebo dvoch sústach, nie pol taniera. „Mám pocit, že nie je v poriadku zjesť väčšinu jedla a potom sa rozhodnúť vrátiť ho späť,“ hovorí Hessel. “Ak sa vyskytne problém, čo najskôr upozornite svoju obsluhu, aby sme mohli veci napraviť.”

Čo sa stane s jedlom, keď ho vrátite späť?

Ak sa mäso posiela späť, pretože je nedostatočne uvarené, kuchár ho pravdepodobne ešte niekoľko minút varí, kým nedosiahne požadovanú úroveň prepečenia. Okrem toho väčšina potravín, ktoré sa posielajú späť do kuchyne, ide priamo do koša.

„Ako šéfkuchár najprv skontrolujem, v čom je problém,“ hovorí Hessel. „Ak je niečo prepečené/nedostatočne uvarené, overím si teplotu. Ak sa vyskytne problém s chuťou niečoho, skontrolujem, či bolo všetko pripravené správne a či nedošlo k chybe pri príprave jedla. Ak sa jedlo jednoducho ďalej nedorába, vyhodíme ho.“

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov