Zaujímavosti

Budú záhrady a polia budúcnosti vyzerať takto?

záhrady

videní: 482

Treba sa pohrávať s myšlienkou, ktorá by mohla vyriešiť nedostatok ornej pôdy a výrazne by dopomohla znížiť spotrebu vody pri obrábaní pôdy.

Vertikálne záhrady nie sú novým konceptom, ale prototyp, ktorý nedávno predstavila spoločnosť Plenty so sídlom v San Franciscu, prináša niektoré revolučné riešenia, ktoré by mohli znamenať globálnu budúcnosť poľnohospodárstva. Podľa nich ich vertikálna farma zaberá o 99 percent menšiu plochu ako bežné záhrady alebo polia a jej kultivácia vyžaduje o 95 percent menej vody ako bežné pestovanie zeleniny.

 

 

Budú záhrady a polia budúcnosti vyzerať takto?

 

 

Pretože je v uzavretom a kontrolovanom prostredí, neovplyvňuje ju ani nepriaznivé počasie, nadmerné zrážky alebo sucho a extrémne teploty. Spotreba vody, svetla a teploty vo vertikálnych „poliach“ je riadená umelou inteligenciou. Pri starostlivosti o úrodu sa používajú roboty a drony. Dostatočná vertikálna farma stojí na 8 000 štvorcových metroch.  Je na nej možné vypestovať rovnaké množstvo plodiny, ako by to bolo na troch štvorcových kilometroch bežných vodorovných polí.

Ide o novodobý trend alebo skutočne premyslené riešenie?

Systém vertikálnej záhrady sa teraz stáva trendom, ktorý je obľúbeným prvkom nielen v interiérovej úprave zelene, ale aj v exteriéri. Na vertikálnej záhrade je možné pestovať rastliny na kolmej stene vďaka čomu ušetríš miesto v malých a úzkych priestoroch, prípadne tak vytvoríš prirodzenú bariéru, alebo nový dizajnový prvok.

Budú záhrady a polia budúcnosti vyzerať takto?

 

 

Ako nosný systém sa používajú zhotovené konštrukcie priamo na mieru, prípadne už z dostupných zhotovených konštrukcií so zásobníkmi. V každom zásobníku je integrovaná nádržka s vodou a miesto pre rastliny, čo uľahčí spôsob zakladania a následnú starostlivosť. Výber a účel vertikálnych stien je rozmanitý. Aktuálne sa využíva najmä v interiéri  rodinných domov, v bytoch, firemných, obchodných alebo vo verejných priestoroch. Na trhu je nespočetné množstvo vhodných izbových rastlín pre takýto typ pestovania. Vďaka pestrosti a farebnej škále je možné vytvoriť zo sadby alebo kvitnúcich foriem rôzne obrazce. Tie ti ponúkajú nový uhol pohľadu na interiérové rastliny.

Vertikálna stena môže byť vhodná takisto na pestovanie úžitkových rastlín ako sú bylinky, jahody, alebo iné drobné ovocie. Ideálne také, ktoré majú tendenciu vytvárať dekoračný previs, no majú aj úžitkovú funkciu. Takýto typ vertikálnej steny s úžitkovým charakterom môžeš umiestniť v blízkosti terasy, prípadne v záhrade či už priamo v úžitkovej, alebo okrasnej.

 

Zdroj: Siol topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov