Tipy a triky

Sú teflónové panvice bezpečné na prípravu jedál?

teflónové panvice

videní: 2.7K

Možno je na čase, aby si prehodnotil, či teflónové panvice sú pre teba to pravé orechové. Nemáš ich príliš zničené?

Tráviť voľné chvíle v kuchynskom dreze oškrabávaním spálených zvyškov jedla je niekedy naozaj únavné, možno sa k tomu ani nevieš dokopať. Teflónové panvice sa teda môžu javiť ako príťažlivá alternatíva – je však bezpečná?

 

 

Sú teflónové panvice bezpečné na prípravu jedál?

Teflón je priehľadný plast, ktorý je tiež známy ako polytertrafluóretylén (PTFE), sa používa na poťahovanie kovových hrncov a panvíc. Aj vďaka tomu získavajú voskovitý a ľahko čistiteľný povrch. Vedci celé desaťročia diskutovali o tom, či je varenie na takomto povrchu bezpečné.

 

 

Odborníci majú tendenciu súhlasiť s tým, že samotný teflón nie je problémovým. Tento neviditeľný povlak sa považuje za netoxický. Aj keď z neho pri nesprávnom používaní odpadávajú malé lupienky, prechádzajú priamo cez teba. Niektorí odborníci sa však obávajú toho, čo sa stane, keď sa teflón príliš zahreje.

Pri prehriatí panvíc sa tento povlak PTFE začína rozpadávať. Keď sa teflón rozpadne, uvoľní sa z neho množstvo toxických plynov. V zriedkavých prípadoch môže vdýchnutie týchto chemických výparov spôsobiť horúčku z polymérnych výparov, stav charakterizovaný vysokou horúčkou, dýchavičnosťou a celkovou slabosťou. Tieto plyny sú smrteľné aj pre vtáky – žiarovky pokryté teflónom vyhladili hydinárne. Obzvlášť dôležitá je kyselina perfluóroktánová (PFOA), jedna z chemikálií uvoľňovaných pri zahriatí teflónových panvíc. Vedci uviedli, že dlhodobá expozícia PFOA je spojená s mnohými stavmi od rakoviny až po ochorenie štítnej žľazy.

Sú teflónové panvice bezpečné na prípravu jedál?

Nie všetci vedci si ale myslia, že by sme sa mali báť, že sa nám teflónové panvice rozpadnú. Niektorí poukazujú na to, že žiadne štúdie osobitne neanalyzovali dlhodobé účinky teflónových panvíc na človeka. Namiesto toho sa tieto štúdie zameriavajú na zdravotné účinky teflónových chemických vedľajších produktov, ako je PFOA. Väčšina údajov o týchto toxínoch pochádza z prípadov environmentálnej expozície – napríklad z pitnej vody alebo z výrobného závodu, kde sú úrovne expozície omnoho vyššie ako v prípade nepriľnavého riadu. Vo všeobecnosti teda teflónové panvice nie sú nebezpečné.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov