Zaujímavosti

Slávni ľudia, ktorí sa rozlúčili s verejným životom

slávni ľudia

videní: 2.0K

Syd Barrett

Syd bol zakladateľom skupiny Pink Floyd. Počas psychedelickej fázy kapely bol hlavným autorom piesní. Podobne ako nevyhnutné nástrahy, ktoré čakajú na mladých ľudí, ktorí sa zo dňa na deň stanú úspešnými, aj Syd sa nechal zlákať LSD, jednou z najsilnejších drog meniacich náladu. Úplne prirodzene upadol do nevypočítateľného nepredvídateľného správania. Kapela sa ho rozhodla nahradiť.

V roku 1978 odišiel žiť k svojej matke do Cambridge. Venoval sa maľovaniu a záhradkárčeniu a hľadal pokoj v duši. S celým svetom za dverami, ktorý čakal, aby ho stiahol späť do tej istej temnej jamy, sa Syd snažil zabudnúť na svoj minulý život, dokonca zašiel tak ďaleko, že prerušil všetky kontakty s Pink Floyd.

Po odchode do dôchodku neposkytol jediný rozhovor. Dokonca ignoroval aj svojich najvernejších fanúšikov, ktorí sa za ním hrnuli a táborili pred jeho domom. Keď sa raz jednému dídžejovi podarilo zastihnúť Barretta na prahu jeho dverí, Barrett povedal ” Syd sa s vami teraz nemôže rozprávať”.

Harper Lee

Jej dielo sa považuje za “národný román” Ameriky – román, ktorý by si mal pred smrťou prečítať každý. Po vydaní románu “Ako zabiť vtáčika” bola Leeová v roku 1961 ocenená Pulitzerovou cenou, čo ešte viac posunulo jej popularitu do závratných výšin. Ako jej sláva rástla, stiahla sa do ústrania.

Harper Leeová od roku 1964 dôsledne a zdvorilo odmieta všetky rozhovory. Keď raz za čas predsa len vyjde na povrch, radšej sa nevyjadruje. Ak sa niekto môže spýtať prečo? Lee sama vyznala, že “je lepšie mlčať ako byť hlupákom.”. Leeovej sestra Alice (ktorá má mimochodom 100 rokov) nám však prezradila skutočný dôvod, prečo sa Harper Leeová vyhýba sláve a verejnému životu.

Povedala, že jej sestra “si nemyslela, že spisovateľka potrebuje byť osobne uznávaná, a vadilo jej, keď sa stala príliš známou”. Môžeme sa teda domnievať, že Leeová bola jednoducho skromná, keď sa označila za blázna.

J. D. Salinger

Obľúbený autor románu “Kto chytá v žite” sa na vrchole svojho úspechu vyhýbal verejnému životu. Úspech sa dostavil pomerne skoro, po vydaní jeho najslávnejšieho a jediného románu “Kto chytá v žite” sa Salinger ocitol v centre pozornosti tam, kde by radšej nebol. Preto sa čoskoro stiahol z očí verejnosti a až do svojej smrti v roku 2010 sa snažil zostať osobný.

Hoci na istý výstrel sa Salinger opäť dostal na titulné stránky novín podaním žaloby proti neautorizovanému pokračovaniu jeho románov. Keďže posledný rozhovor poskytol v roku 1980, takmer všetko, čo o ňom vieme, pochádza z jeho memoárov Lovec snov, ktoré nenapísal sám J. D. Salinger, ale jeho dcéra Margaret A. Salingerová. Aj počas 40 rokov odmlky Salinger písal každý deň.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov