TOP 10

TOP10: Najunikátnejšie mosty na svete!

mosty

videní: 2.9K

Bez toho, aby si o tom premýšľal, pravdepodobne prechádzaš cez mosty, z ktorých niektoré môžu byť najunikátnejšími mostami na svete. Od úsvitu času sa človek snaží prekročiť oceány, hory, púšte a dokonca aj vákuum priestoru pre lepšiu budúcnosť. Je to v našej krvi. V týchto prípadoch sme to však urobili s takým štýlom a úspechom, že by bola škoda nevážiť si to. S rekordnými úspechmi, ocenenými dizajnmi, vynikajúcou architektúrou a bohatou históriou sú toto tie najjedinečnejšie mosty sveta.

10. Helix Bridge, Singapur

mosty

Tento unikátny most cez rieku Singapur je navrhnutý tak, aby vyzeral ako DNA. Otvorený bol v roku 2010 je vyrobený prevažne z ocele a v noci je osvetlený LED osvetlením, ktoré dopĺňajú jedinečný dizajn.

9. Chengyang Bridge, Čína

mosty

Prezývaný aj “Most vetra a dažďa” je skrytý medzi ryžovými poliami a horami. Tento most sa nachádza v provincii Guangxi v Číne, ktorá sa rozprestiera popri rieke Linxi. Postavený bol v roku 1916 ľuďmi Dong, etnickou menšinou v Číne. Most má päť samostatných pagodových štruktúr s verandami a pavilónmi. Tradičná čínska architektúra prináša fantasticky vyzerajúcu štruktúru.

8. The Gateshead Millennium Bridge, Anglicko

mosty

Bol otvorený kráľovnou v roku 2002 a nájdeš ho v meste Newcastle. Gateshead Millennium Bridge je jedinečný, pretože je jeden z mála mostov na svete, ktorý sa nakláňa. Keď je naklonený jedným smerom, stáva sa normálnym peším mostom. Keď je naklonený opačným smerom, necháva člny a lode prechádzať pod ním. Most získal veľa architektonických ocenení za svoj dizajn a je prezývaný “Žmurkajúci most”, pretože vyzerá ako oko, ktoré pri každom naklonení žmurkne.

7. Akashi-Kaikyō Bridge, Japonsko

mosty

Je jedným z najdôležitejších japonských mostov. Tento most dosiahol rekord. Je najdlhším visutým mostom na svete s celkovou dĺžkou 3 911 m. Boli by potrebné štyri Brooklynské mosty, aby preklenuli rovnakú vzdialenosť. Otvorený bol v roku 1998, jeho budovanie trvalo 12 rokov a spája mesto Kobe s ostrovom Iwaya. Nebol projektovaný s úmyslom byť najdlhším visutým mostom na svete. Počas jeho výstavby, v roku 1995, však mesto Kobe zasiahlo zemetrasenie, ktorého následkom bol most predĺžený o ďalšie 3 stopy. Tým získal spomínaný rekord. Dĺžka lán použitých na moste dosahuje 300 000 km. To stačí k tomu, aby si nimi 7,5-krát obročil Zem.

6. The Falkirk Wheel, Škótsko

mosty

Na tomto moste je viac zaujímavostí, ako len jeho futuristicky dizajn. Je to totiž prvý a jediný výťah pre lode. Na oboch koncoch mosta sú dva tunely dlhé 168m. Lodné plavidlá sa vplavia do týchto tunelov, štruktúra sa potom otáča a zdvíha lode až k hornej časti kanálu. Jedinečný spôsob prepojenia kanálov predstavuje výnimočný výkon moderného inžinierstva.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov