TOP 10

TOP10: Najunikátnejšie mosty na svete!

mosty

videní: 3.1K

5. Henderson Waves Bridge, Singapur

mosty

Tento most bol navrhnutý tak, aby vyzeral ako vlny. Spája dva parky v Singapure, Mount Faber Park a Telok Blangah Hill Park a ponúka nádherný výhľad na prírodnú scenériu Singapuru. V noci sa osvetlí, aby ešte viac pridal na kráse svojmu už aj tak umeleckému dizajnu. Most je vybavený miestami na posedenie a leňošenie s výhľadom na okolie.

4. Moses Bridge, Holandsko

mosty

Ak spomíname unikátne mosty, nesmieme zabudnúť aj na tento, ktorý sa vhodne nazýva Mojžišov most, pretože rozdeľuje vodu na dve polovice. Inovatívny dizajn bol postavený už v 17. storočí. Mal sa vybudovať most, ale nechceli, aby bol viditeľný pre nepriateľov. Architekti sa rozhodli, že ho zamaskujú a umiestnia pod prítok vodnej nádrže, aby bol takmer neviditeľný.

 

3. Khaju Bridge, Iran

mosty

Je postavený perzským kráľom Shahom Abbásom II. počas 17. storočia. Most Khaju má 23 oblúkov. Most funguje aj ako priehrada, ktorá kontroluje prietok rieky Zayandeh. Stále sú na ňom aj pozostatky kamenných sedadiel, ktoré boli postavené pre Shaha Abba II., aby mohol sedieť a obdivovať výhľad, ktorý most ponúka. V strede bol pavilón postavený výhradne pre jeho potešenie. Išlo o čajový dom.

2. Banpo Bridge, Južná Kórea

Tento skutočne úžasný most sa nachádza v Soule a prechádza cez rieku Han. Samotný most bol vytvorený v roku 1982, ale v roku 2007 bol spustený projekt na oživenie tejto oblasti a v roku 2009 získal most svoj aktuálny vzhľad. V priebehu dňa fontána strieka 190 ton vody za minútu z každej strany mostu z jeho 380 dýz. V noci sa farba fontány premení na dúhu pomocou 10 000 svetiel LED, ktoré vytvárajú rôzne farebné efekty. Vodné dýzy sú dynamické a môžu sa pohybovať s hudbou. Vytvárajú tak veľkolepé a stále sa meniace obrazce. V roku 2008 sa most dostal do Guinnessovej knihy svetových rekordov ako najdlhšia mostová fontána.

1. Ponte Vecchio, Florencia

Ponte Vecchio je stredoveký most nachádzajúci sa v meste Florencia. Tiahne sa ponad rieku Arno a je tak starodávny, že sa jeho existencia datuje do doby rímskej ríše. V roku 1333 bol zničený povodňou. Opäť bol však postavený v roku 1345 Taddeom Gaddiom. V roku 1565 bol Giorgio Vasar poverený modernizáciou mosta a pridaním hornej chodby. Tento most je známy domami pozdĺž jeho rozpätia, z ktorých niektoré vyčnievajú do strán. Spočiatku to boli dielne, v ktorých obchodníci, ako napríklad mäsiari a garbiari, predávali svoje výrobky. V roku 1593 boli nahradení zlatníkmi, pretože produkovali príliš veľa odpadu a spôsobili tým zápach. Ponte Vecchio bol jediným mostom vo Florencii, ktorý prežil druhú svetovú vojnu nepoškodený a bol to jediný most, ktorý Nemci počas obliehania v Taliansku ušetrili.

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov