Tipy a triky

Mikrovlnka a jej čarovné tlačidlo, ktoré určite nepoužívate

mikrovlnka

videní: 3.2K

Ako používate tlačidlo nastavenia výkonu?

Namiesto výberu špecifickej teploty alebo tepelného rozsahu, ako je nízka, stredná alebo vysoká, je nastavenie úrovne výkonu na mikrovlnnej rúre zvyčajne otázkou výberu číselnej úrovne výkonu od 1 do 10 alebo percenta plného výkonu, napríklad 50. %.

Všetky mikrovlnné rúry sa mierne líšia, takže najlepšie urobíte, ak si pozriete príručku, aby ste zistili, ako nastaviť úroveň výkonu.

Aké jedlá by ste mali variť na nízkej úrovni?

Úroveň výkonu: 10 % až 40 %

Najnižšie úrovne výkonu vašej mikrovlnnej rúry sú najlepšie na rozmrazovanie mrazených potravín, hovorí Chen. „Hoci mikrovlny fungujú tak, že vibrujú molekuly ako voda, aby generovali teplo, zariadenie to dokáže iba vtedy, ak je voda v tekutej forme,“ vysvetľuje. „Keď vyberiete mrazené potraviny z mrazničky, vonkajšia vrstva vody sa okamžite začne topiť. Mikrovlnná rúra môže preniknúť cez tenkú vrstvu vody a zohriať ju. Toto teplo generované tenkou vrstvou tekutej vody potom ohrieva ďalšiu vrstvu ľadu.

Použitie nižšej úrovne výkonu skutočne pomáha tomuto procesu prebiehať rýchlejšie a efektívnejšie. „Ak je mikrovlnka na plný výkon, vyparí príliš veľa vodnej vrstvy na to, aby účinne prenikla ľadom,“ dodáva.

Najnižšie stupne výkonu môžete použiť aj na zmäkčenie masla, syra a zmrzliny bez ich roztopenia a na ohriatie chleba a iného pečiva bez toho, aby sa prehriali alebo pripálili.

Úroveň výkonu: 50 % až 90 %

Mnoho potravín sa uvarí rovnomernejšie a s lepšou textúrou, ak použijete stredný výkon. To zahŕňa:

Zrná: „Zrná ako ryža a quinoa sú najlepšie, keď sú jemne dusené, a preto je potrebné ich variť pri nižšom výkone,“ hovorí Chen. “Škrobové zrná môžu tiež bublať a horieť na plný výkon v mikrovlnnej rúre, čo vytvára úplný neporiadok a vedie k nepožívateľnému jedlu.”

Potraviny na báze mlieka: „Rovnako ako na sporáku, aj mliečne výrobky by sa mali pri dlhšom varení zohrievať jemne, aby sa predišlo oddeleniu alebo spáleniu,“ hovorí Chen. „Napríklad tvarohový koláč sa varí na úrovni výkonu 40%, aby mal lesklú, hodvábnu textúru a nepripaľuje syr a smotanu.”

Živočíšne bielkoviny: „Ak máte mäso alebo bielkovinu, ktorá sa ľahko vysuší, použite na varenie v mikrovlnnej rúre nižší výkon. Čím nižší je výkon, tým je teplo jemnejšie, takže mäso bude jemné a šťavnaté. Skúste to s rybami a kuracím mäsom, ktoré sú úžasne dobré pri nižšom výkone,“ hovorí. “To môže pomôcť vyvinúť lepšie textúry a urýchliť čas varenia v porovnaní s varením na sporáku.”

Úroveň výkonu: 100 %

V mikrovlnnej rúre je možné uvariť takmer akékoľvek jedlo na plný výkon, ale možno nedosiahnete najlepšie možné výsledky. “Pravdepodobne vyjdú celkom dobre, ak budete variť s tesne priliehajúcim vekom,” hovorí Chen. “Je to tak, že varenie pri nižšom výkone niekedy prinesie tie najlepšie textúry a chute.”

Ak ohrievate hotové jedlá alebo zvyšky jedla, tie s vysokým obsahom vody, ako sú polievky a zelenina, sa vo všeobecnosti najlepšie zohrejú v mikrovlnnej rúre – suché jedlá budú iba suchšie.

Samozrejme, skôr ako hodíte tieto zvyšky do mikrovlnnej rúry pri akomkoľvek výkonovom stupni, musíte vedieť, ako dlho zvyšky vydržia v chladničke a čo robiť so zvyškami ryže, aby ste sa vyhli otrave jedlom.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov