TOP 10

Top10: Mýty o tele, ktoré už boli odhalené

mýty

videní: 954

6. Mýty o zuboch – sú biele zuby zdravé zuby?

10 Myths About Our Bodies That Have Already Been Debunked

Pravda: Zuby každého človeka sú odlišné a ich sivobiela farba nemusí nutne znamenať, že sú nezdravé . Môže to jednoducho znamenať, že ich hrúbka skloviny je slabšia, čo je úplne bežné. Aj ďalšie faktory, ako je starnutie a fajčenie, môžu sklovinu zredukovať alebo zafarbiť a ubrať jej tak bielosť. A nemali by sme zabudnúť na genetiku.

7. Tvoje srdce prestane biť, keď kýchaš

10 Myths About Our Bodies That Have Already Been Debunked

Pravda: Keď sa nadýchneš pred kýchaním, zvýši sa tlak v srdci a po kýchnutí sa zníži. Prirodzene, srdcový rytmus sa počas tohto procesu mení, čo nám dáva predstavu, že sa naše srdce na chvíľu zastaví. Môžeš si byť istý, že elektrická aktivita v tvojom srdci sa obnoví a nezastaví sa vždy, keď dôjde k podráždeniu nosa.

8. Po jedle musíš počkať 30 minút, kým si pôjdeš zaplávať

10 Myths About Our Bodies That Have Already Been Debunked

Pravda: Čakanie 30 minút až 1 hodinu po jedle, kým pôjdeš do vody, nie je potrebné. Neexistujú konkrétne dôkazy o tom, že sa utopíš, ak máš plné brucho. V najhoršom scenári môžeš dostať žalúdočné kŕče. Tiež nemusí byť najpohodlnejším pocitom plávať s plným bruchom, ale ak sa tak rozhodneš, žiadne mýty ti neublížia.

9. Naša krv je modrá skôr, ako príde do styku s kyslíkom

10 Myths About Our Bodies That Have Already Been Debunked

Pravda: Niektorí ľudia sú zmätení, keď vidia cez kožu, že ich žily majú modrú farbu. Toto je iba optická ilúzia a nie dôkaz, že časť krvi v našom tele neobsahuje žiadny kyslík. V skutočnosti krv zostáva v našich žilách tmavočervená a keď sa stretne s kyslíkom, zmení sa na čerešňovo červenú. A to vďaka zlúčenine zvanej hém.

10. Ak prehltneš žuvačku, zostane v žalúdku 7 rokov

mýty

Pravda: je pravda, že žuvačka sa v žalúdku nestrávi, ale z tela vychádza ako každé iné jedlo. Rozhodne nezostáva v našom bruchu po dobu 7 rokov, ale namiesto toho vyjde prirodzene von do 7 dní. Prehltnutie žuvačky však nie je dobrý nápad, pretože príliš veľa žuvačiek môže zablokovať črevá a spôsobiť zápchu. Preto treba byť opatrný – najmä pri deťoch.

Zdroj: Brightside topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov