TOP 10

TOP10: Najväčšie stroje na svete – od bagra až po urýchľovač častíc

stroje

videní: 1.7K

Viete aké sú to tie najväčšie stroje na svete? Niekedy ani nezáleží tak na ich veľkosti, ako na účinnosti a fyzickej zdatnosti týchto strojov. Aké sú tie najväčšie mašiny na našej planéte?

Nájdeš tu kombináciu vedeckých prístrojov, stavebných a ťažobných vozidiel. Tie najväčšie stroje planéty plnia svoj účel na 100 percent a veľakrát ťa zrejme prekvapí, na čo vlastne slúžia a kde sa používajú.

Veľký hadrónový urýchľovač

TOP10: Najväčšie stroje na svete - od bagra až po urýchľovač častíc

Tento urýchľovač častíc má obvod 27 kilometrov a je pochovaný 175 metrov pod zemou v blízkosti Ženevy. Je to najväčší stroj, aký kedy ľudstvo postavilo. Slúži na štúdium najmenších vecí – subatomických častíc.

Rýpadlo Bagger 293

TOP10: Najväčšie stroje na svete - od bagra až po urýchľovač častíc

Druhým najväčším strojom na svete je mohutné kolesové rýpadlo Bagger 293. Bolo postavené v Nemecku v roku 1995, no stále si svoju prácu veľmi užíva. Celkovo je vysoký 96 metrov a dlhý 225 metrov. Váži neuveriteľných 14 061 ton.

Veľká Bertha

Bertha je najväčší tunelový stroj na svete. Je to obrovská mašina s hmotnosťou 7000 ton, ktorá sa ale musí prepravovať medzi určenými pracoviskami. Jej priemer, 17,5 metra, by mohol ľahko zhltnúť druhý najväčší vrták na svete.

Najväčšia loď na svete – Prelude

Príchod Prelude prinútil Emmu Maersk odísť na druhé miesto. Prvýkrát sa vydala na vody v Južnej Kórei. Prelude nie je technicky loď ako taká, ale skôr plávajúce zariadenie na zemný plyn. Má 487 metrov a v porovnaní s Empire State Building by bola o 45 metrov vyššia, ak by sme ich umiestnili vedľa seba. Po úplnom zaťažení váži 600 000 ton.

Najväčšie lietadlo na svete Stratolaunch

TOP10: Najväčšie stroje na svete - od bagra až po urýchľovač častíc

Stratolaunch odhalil spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Paul Allen. toto monštrum má rozpätie krídel 177 metrov a váži 580 ton. Na vzlietnutie zo zeme potrebuje 6 motorov.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov