Foto

Príroda si vždy nájde cestu, aby po nás zaujala svoje miesto

príroda

videní: 3.6K

Bangkok, Thajsko

Príroda si vždy nájde cestu, aby po nás zaujala svoje miesto

Toto thajské nákupné centrum v blízkosti turistického hotspotu v Bangkoku bolo v roku 1997 zbúrané kvôli konfliktu o stavebných predpisoch. O dva roky neskôr vyhorelo. Ale nič z toho nedonútilo vodný život z dažďovej vody odísť. Teraz je z tejto budovy sebestačné osídlené mestské akvárium, v ktorom žijú tisíce rýb.

Kolmanskop, Namíbia

Opustené diamanty © Getty Images

Začiatkom 20. storočia nemecké ťažobné spoločnosti zostupovali na zátoku v púšti Kalahari. V roku 1912 Kolanskop, mesto, ktoré sa vynorilo z piesku, vyrábalo 12 percent svetovej produkcie diamantov. Namíbia bola v tom čase pod nemeckou vládou a Kolmanskop rýchlo vyrástol z kolísky púšte na pôsobivú ukážku európskej architektúry. Postavili tu dokonca krčmu s kuželkovou dráhou.

Príroda si vždy nájde cestu, aby po nás zaujala svoje miesto

Keď sa však na juhu objavili bohatšie zdroje diamantov, hľadači pokladov sa odsťahovali a príroda spravila to najjednoduchšie – po púšti prehnala piesok. Suché veterné počasie tejto pobrežnej oblasti spôsobilo, že už v roku 1956 v Kolamskope nikto nezostal. A tak zapadá pieskom dodnes.

Rieka Parramatta, Austrália

Nevidíte loď na stromy © Getty Images

Britská nákladná loď SS Ayrfield, ktorá bola postavená na zásobovanie vojsk počas druhej svetovej vojny, sa teraz rozlieha na mori v Homebush Bay na rieke Parramatta. 70 metrov dlhá nákladná loď bola v prevádzke do 70. rokov, ale po zrušení jej dokumentov našla svoje miesto odpočinku v zálive. Aj keď bol trup demontovaný, zvyšok začal hniť. V priebehu ďalších rokov loď dostala iný náklad v podobe mangovových lesov. Ide o morskú vegetáciu, ktorá je dôležitým biotopom rýb a je chránená.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov