Luxusný život

Pozor na automatické platby. Finanční experti vám poradia

automatické platby

videní: 3.0K

Automatické platby môžu byť jednoduchým a bezproblémovým spôsobom, ako si každý mesiac zostaviť rozpočet. Ale pozor: Existuje niekoľko zákonov, ktoré by ste nemali zjednodušiť.

Platenie účtov online má mnoho výhod, ako je vyhýbanie sa poplatkom z omeškania, aby ste ušetrili viac peňazí, zníženie papierových účtov a zvýšenie bezpečnosti, ale čo tak vložiť svoje účty do poradovníka pomocou automatickej platby? Automatické platby môžu pomôcť, ale rovnako môžu aj uškodiť.

Čo sú to automatické platby?

„Autopay je automatizovaný platobný systém, ktorý umožňuje spoločnostiam automaticky vyberať peniaze z vášho bankového účtu alebo účtovať poplatky z vašej kreditnej karty podľa stanoveného plánu na zaplatenie účtov a výdavkov,“ hovorí Rikin Shah, finančný poradca a generálny riaditeľ spoločnosti GetSure. “Je navrhnutý tak, aby uľahčil platenie opakujúcich sa účtov.”

Je to skvelý nástroj vo vašej súprave finančných nástrojov na zefektívnenie platenia účtov každý mesiac, ale pri rozhodovaní o tom, ktoré účty automaticky platiť, je potrebné vziať do úvahy viacero faktorov. Na začiatok použite automatické platby na platenie mesačných účtov, iba ak ste si istí, že si môžete dovoliť zaplatiť celú sumu. „V opačnom prípade si môžete vytvoriť zostatok, ktorý vám bude účtovať úrok – a to by mohlo podkopať vaše úsilie udržať si prehľad,“ hovorí Dana Marineau, bývalá viceprezidentka pre komunikáciu a značku Credit Karma. “Ak si nie ste istí, že môžete zaplatiť celú sumu, vyhnite sa automatickej platbe.”

Najmä sa možno budete chcieť vyhnúť plateniu nasledujúcich účtov pri automatickej platbe.

1. Ročné predplatné

Nemali by ste mať ročné predplatné časopisu alebo mesačné predplatné streamovacích služieb, ako je Netflix alebo Hulu, s automatickou platbou, pretože môžete zabudnúť, že sú aktívni a naďalej pravidelne platiť, aj keď ich už nechcete alebo nepotrebujete, hovorí Shah. V skutočnosti nedávny prieskum C&R Research zistil, že 42 % spotrebiteľov naďalej platí za predplatné, ktoré už nepoužíva. Rovnaký prieskum zistil, že spotrebitelia podceňujú, koľko minú za predplatné, v priemere o neuveriteľných 133 dolárov – 2,5-krát viac, ako si mysleli, že platia. Navyše je dôležité venovať pozornosť tomu, koľko predplatených služieb používate; mať nadmerné množstvo je jedným z míňacích návykov, pred ktorými odborníci na osobné financie varujú.

2. Účty za energie

Nepoužívajte automatické platby pre účty, ktorých súčet sa mení z mesiaca na mesiac. „Spotreba a sadzby za služby kolíšu, takže si chcete skontrolovať účty a v prípade potreby upraviť spotrebu,“ hovorí Shah, najmä v zimných a letných mesiacoch, keď teplo a klimatizácia môžu zvýšiť vašu spotrebu elektriny alebo plynu. Tiež chyby vo fakturácii v účtoch za energie nie sú nezvyčajné, hovorí Shah, takže je dôležité, aby ste si zvykli kontrolovať svoj účet namiesto toho, aby ste nastavili automatickú platbu a zabudli na to. Mali by ste sa tiež vyhnúť plateniu určitých účtov v hotovosti – vrátane účtov za energie.

3. Širokopásmové pripojenie a internet

Hoci sa zdá, že účty za širokopásmové pripojenie a internet sú každý mesiac stanovenou cenou, a preto sú bezpečné pre automatickú platbu, postupujte opatrne. Je finančne dôvtipné kontrolovať každý mesiac svoj účet a uistiť sa, že neplatíte viac, ako ste predpokladali. To platí najmä vtedy, ak ste sa zaregistrovali na propagačné ceny, hovorí Shah. „ často vypršia po 12 mesiacoch, takže kontrola účtov vám umožní prerokovať sadzby alebo nájsť lepšie ponuky,“ hovorí.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov