Zaujímavosti

Ako dlho by padal kamienok na dno Mariánskej priekopy?

kamienok

videní: 695

Mariánska priekopa je najhlbšou časťou oceánu. Ak ti teda niekedy omylom dačo vypadlo cez palubu, ako dlho by trvalo kým by sa napríklad kamienok dostal na morské dno?

Mariánsky priekop, ktorý sa nachádza v Tichom oceáne zhruba na polceste medzi Japonskom a Novou Guineou, je najhlbšou časťou oceánu a ponára sa do hĺbky viac ako 10 911 metrov pod morskou hladinou. Kamienok, ktorý by spadol cez palubu, by klesal na čierne dno niečo vyše hodiny. Teploty sa tu pohybujú mierne nad bodom mrazu a tlak je tu 1000-krát vyšší ako na povrchu.

 

 

Ako dlho by padal kamienok na dno Mariánskej priekopy?

 

 

Mariánska priekopa bola prvýkrát objavená v roku 1951 Britskou výskumnou loďou Challenger II, ktorá dala názov najhlbšej časti priekopy – Challengerskej priehlbiny. Meraním času odrazu zvuku od dna priekopy sonarom namerali na Challengeri II hĺbku 10 900 m .Vzhľadom na presnosť metódy merania a ich opakovaní oficiálne oznámili opatrnejšiu hodnotu: 10 863 m. Následné merania uskutočnené ďalšími expedíciami hĺbku priekopy spresňovali až na 10 911 m.

Kamienok by z lode padal na dno vyše hodiny

Prvý ponor na dno Mariánskej priekopy o deväť rokov neskôr. V roku 1960 americký vojak Don Walsh a švajčiarsky inžinier Jacques Piccard vstúpili do tohto miesta v ponornej kabíne s názvom Trieste. Druhý raz sa tam dostal americký filmový režisér James Cameron, ktorý koncom roka 2012 uskutočnil sólový zostup. Vescovo dosiahol 1. mája rekordnú hĺbku 10.927 metrov. Jeho tím uskutočnil celkovo päť ponorov k morskému dnu, pričom použil aj robotické pristávacie telesá. Tím tvrdí, že objavil štyri nové druhy kôrovcov a zaznamenal existenciu niekoľkých ďalších tvorov v extrémnych hĺbkach.

Ako dlho by padal kamienok na dno Mariánskej priekopy?

Projekt bol financovaný Vescovom, súkromným investorom, ktorý predtým pokoril aj najvyššie vrchy všetkých svetadielov. Plavidlo s dĺžkou štyri metre postavila spoločnosť Triton Submarines a môže byť opakovateľne využité. Jeho jadro tvorí deväť centimetrov hrubý titánový trup, ktorý môže pojať dve osoby. Plavidlo na dne oceánu odoláva tlaku, ktorý sa rovná hmotnosti 50 lietadiel typu Jumbo Jet na jednu osobu.

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov