TOP 10

Sny môžu byť fascinujúce. Tieto fakty ti to dokážu

sny

videní: 1.1K

6. V snoch sú bežnejšie negatívne emócie

emotion

V priebehu viac ako 40. rokov výskumník Calvin S. Hall, PhD, získal viac ako 50 000 snových zápisov od vysokoškolských študentov. Tieto správy poukazovali nato, že počas spánku sa vyskytuje mnoho emócií.  Najčastejšou emóciou bola úzkosť a negatívna energia. Tieto emócie boli častejšie ako tie pozitívne.

7. Aj slepí ľudia môžu mať vizuálne sny

V jednej štúdii o ľuďoch, ktorí boli od narodenia slepí vedci zistili, že vo svojich snoch majú stále vizuálne snímky a dokonca majú aj očné pohyby, ktoré súvisia s vizuálnym spánkom. Hoci pohyby ich očí boli počas REM spánku menšie, tak ich môžme prirovnať k tomu, čo sa deje počas snívania vidiaceho.

8. Spánková paralýza

painting

REM spánok. Je to štádium spánku, počas ktorého dochádza k snívaniu, pri ktorom dochádza k paralýze svalov. Tento jav je známy ako  “REM atonia” a zabraňuje tomu, aby sa telo počas snívania hýbalo. V niektorých prípadoch sa môže táto paralýza preniesť do stavu bdenia. Tento stav je známy ako spánková paralýza.

9. Veľa rovnakých snov

pexels-photo-1060330

Zatiaľ čo sú sny veľmi často ovplyvňované našimi osobnými skúsenosťami, výskumníci zistili, že niektoré témy snov sú veľmi časté v rôznych kultúrach. Ľudia z celého sveta často snívajú o tom, že sú naháňaní, že ich niekto napadol, padajú z útesu, majú pocit zamrznutia a neschopnosti sa pohnúť, prípadne sa objavujú nahý na verejnosti.

Zdroj: verywellmind | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov