TOP 10

Sny môžu byť fascinujúce. Tieto fakty ti to dokážu

sny

videní: 1.0K

Sny môžu byť fascinujúce, vzrušujúce, desivé alebo aj jednoducho divné. Hoci nieje jednoznačné prečo snívame, tak s určitosťou vieme, že sníva každý z nás.

Pravda je taká, že aj dokonca tí, ktorí tvrdia, že v noci sa im nesníva nič, tak snívajú priemerne dve hodiny. Väčšina ľudí ma niekoľko snov počas jednej noci. Každý sen trvá od 5 do 20 minút. Priemerný človek strávi šesť rokov svojho života iba snívaním. Sny sú jednoducho obrovskou súčasťou nášho života

1. Nespomínaš si nato, čo sa ti v noci snívalo

brain

Skúmanie mozgu človeka ukázalo, že čelový lalok je počas spánku neaktívny. Preto po prebudení zabudneš až 95% všetkých snov. Podľa jednej teórie, zmeny v mozgu, ktoré sa vyskytujú počas spánku nepodporujú spracovanie a ukladanie informácií potrebných na formovanie pamäti.

2. Nie všetke sny sú farebné

fairy-tale-1180921_960_720

Zatiaľ čo väčšina ľudí sníva farebné sny, tak je tu iba malé percento ľudí, čo tvrdia že ich sny sú čiernobiele.

3.Snívanie mužov a žien je rozdielne

adult

Vedci zistili že pokiaľ ide o obsah, tak  sú určité rozdieli medzi snami mužov a žien. V niektorých štúdiách bolo zistené že muži snívajú častejšie o zbraniach ako ženy. Zatiaľ čo ženy častejšie ako muži snívajú o dovolenkách a oblečení. Ďalšia štúdia ukázala, že sny mužov majú tendenciu mať agresívnejší obsah a zvýšenú telesnú aktivitu. Sny žien obsahujú viac odmietnutia a rozhovorov, ako fyzickej aktivity.

4. Pravdepodobne snívajú aj zvieratá

dog-sleepUž si niekedy sledoval spiaceho psa?  Aj keď je ťažké povedať, či zviera skutočne sníva, alebo nie, tak vedci sa domnievajú, že je veľmi pravdepodobné, že zvieratá majú sny. Rovnako ako ľudia, tak aj zvieratá prechádzajú cez spánkové fázy, ktoré zahŕňajú REM a NON-REM spánkové cykly.

5. Dokážeš ovládať svoje sny

fairy-tale

Lucidný sen je ten, v ktorom si si vedomí toho, že snívaš aj keď spíš. Za lucidné snívanie sa považuje kombinácia vedomia a REM spánku, počas ktorého sa môžeš usmerniť alebo vybrať to, ako sa dej sna bude odohrávať. Približne polovica ľudí si môže spomenúť nato, že aspoň raz v živote zažila stav lucidného snívania.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov