Zaujímavosti

Vďaka čomu sú veci nehorľavé alebo ohňovzdorné?

ohňovzdorné

videní: 3.5K

V dnešnej dobe by sa to pravdepodobne nestalo, pretože veľa materiálov je menej horľavých ako kedysi. Čo však robí z vecí nehorľavé alebo ohňovzdorné materiály?

Pojem „ohňovzdorný a nehorľavý“ je vlastne nesprávne pomenovanie, pretože takmer všetko, čo obsahuje uhlík, je, ak je dostatočne horúce a horľavé, vznieti sa. „Odolné voči plameňom“ a „spomaľovače horenia“ sú presnejšie pojmy. Pri správnom použití môžu tieto protipožiarne materiály prerušiť proces horenia. Napríklad typický plast je horľavý, pretože má k dispozícii veľa uhlíka a vodíka, ktoré podporujú oheň. Benzín má tiež k dispozícii uhlík a vodík a je prchavý, takže sa môže ľahko odparovať, čo ho robí vysoko horľavým.

Naproti tomu je ohňovzdorný materiál taký, ktorý sa ľahko nespáli – nie že sa nespáli vôbec. Jedným z príkladov je umelý kameň používaný v kuchynských doskách. Plast na doske je naplnený jemne mletými horninami vyrobenými z hydratovaného oxidu hlinitého, chemickej zlúčeniny, ktorá nehorí. Tieto horniny znižujú hodnotu horľavosti (množstvo uhlíka dostupného na spaľovanie) pracovnej dosky, čo umožňuje jej vyššiu odolnosť voči ohňu.

 

 

Vďaka čomu sú veci nehorľavé alebo ohňovzdorné?

„Oxid hlinitý so sebou priniesol vodu, takže keď ste ich spojili dokopy , mali ste v podstate iba skaly, ktoré boli na mikroskopickom základe vlhké,“ uviedol. „A mali ste ich v plastovej matrici, takže bolo naozaj veľmi ťažké získať z toho teplo.“

Jedným zo spôsobov, ako fungujú zasa spomaľovače horenia, je tvorba látky známej ako pena zuhoľnateného pôvodu. Keď napríklad zhorí kúsok toastu, vytvorí sa zvonka čierny povrch, ktorý zvnútra izoluje nepoškodený chlieb. Akonáhle dôjde k požiaru na objekte, ktorý je ošetrený spomaľovačom horenia indukujúcim penu zuhoľnatej peny, prebehne chemická reakcia vo vnútri spomaľovača, aby sa z tuhosti z počiatočného plameňa vytvorila tuhá horľavá pena. Táto charakteristická pena potom izoluje palivo od kyslíka a do istej miery aj od tepla.

Vďaka čomu sú veci nehorľavé alebo ohňovzdorné?

Dá sa pre požiarnu bezpečnosť spoľahnúť na ohňovzdorné materiály a spomaľovače horenia? Robia svoju prácu dobre, ale treba ich brať ako druhú obrannú líniu. Aj keď sa to môže javiť ako dosť jednoduchá rada, udržiavaj oheň, napríklad sviečky, mimo spální a v kuchyni nezabúdaj na kachle, plynové sporáky alebo iné zdroje ohňa. Nezakladaj oheň tam, kde nechceš vyhorieť.

 

Zdroj: LiveSciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov