Zaujímavosti

iPhone na starovekých maľbách? Internet je zmätený

iPhone

videní: 3.7K

1937 (maľba) od Bena Nicholsona

Nástenná maľba na Springfield Main Post Office, namaľovaná v roku 1937, zobrazuje príchod osadníkov do Springfieldu v 20. rokoch 17. storočia. Je tu však zvláštny detail, ktorý upúta. V chaose na scéne sa zdá, že jeden z domorodých Američanov obchodujúcich s Williamom Pynchonom hľadí na moderný predmet, ktorý sa veľmi podobá smartfónu.

Umelec nástennej maľby zomrel v roku 1982, dlho pred vynálezom iPhonu. Jedným z možných vysvetlení je, že predmetný objekt môže byť európskeho pôvodu. „Existuje teda dôvod domnievať sa, že to, čo ten človek skúma, nie je domorodý objekt, ale skôr európskeho pôvodu, ako napríklad zrkadlá, ktoré sa pri takýchto výmenách často prezentovali,“ povedal.

„Spôsob, akým to ten muž drží, ak sa skutočne pozerá na svoju vlastnú tvár, ktorá sa mu odráža, by určite dával zmysel,“ dodal.

Rytina Zasnúbenie Roberta Burnsa a Highland Mary, 1886

Dielo predstavuje známeho škótskeho básnika Roberta Burnsa, ktorý drží obdĺžnikový predmet pripomínajúci iPhone, keď vyznáva svoju lásku k Mary Campbell. Táto rytina, ktorú vytvorili umelci R. Josey a James Archer, predchádzala vynálezu iPhonu približne o 125 rokov.

Existuje však jednoduchšie vysvetlenie, ktoré myšlienku cestovania v čase zavrhuje. Predmet, ktorý Burns drží, je skôr náboženská kniha, pretože je v súlade s tradíciou výmeny Biblií cez tečúci potok počas významných chvíľ lásky a záväzku.

Bonus: Portrét chlapca od Ferdinanda Bola

Obraz s názvom Portrét chlapca vytvoril v 17. storočí holandský majster Ferdinand Bol. Zobrazuje osemročného chlapca, ktorý drží pohár, pričom si opiera ruku o bok.

Pri bližšom skúmaní si pozorovatelia všimli, že chlapcova ľavá topánka má podľa všetkého biele logo Nike. Je to nemožné vzhľadom na to, že Nike bola založená v roku 1964, tri storočia po vytvorení obrazu. Tento zvláštny detail si prvýkrát všimla Fiona Foskett a jej dcéra Holly počas návštevy galérie.

„Povedal som svojej dcére: ‚Počkaj, má na sebe tenisky Nike?‘“ zdieľal Foskett. „Keď sa pozriem na vek, musel sa mu dostať do rúk prvý pár tenisiek Nike, aké boli kedy vyrobené. Alebo je to skutočne cestovateľ v čase?”

Keďže záhada iPhonov, ktoré sa objavujú na starých maľbách, neustále mätie online komunitu, človek sa nemôže ubrániť otázke. Mohol by to byť dôkaz cestovania v čase? Samozrejme nie, ale je to krásna predstava.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov