Zaujímavosti

Prečo je kýchnutie tak uspokojivým momentom nášho života?

kýchnutie

videní: 1.7K

Ľudovo sa kedysi zvyklo hovoriť, že kýchnutie je jednou z verzií orgazmu. Môže sa ti to zdať ako úplná hlúposť, ale zrnko pravdy na tom je. Pre niekoho je to ale naopak – strach z prenosu baktérií je mnohokrát väčší.

Relaxácia po akejkoľvek intenzívnej kontrakcii svalov je príjemný, pretože spúšťa uvoľňovanie chemikálií dobrých pocitov, ktoré poznáš ako endorfíny. Môžeš to vyskúšať tak, že budeš zvierať brušné svaly čo najväčšou silou a potom si spokojne vydýchneš. Kýchnutie je tiež odpoveďou na svrbenie a škrabanie nosa, no vždy prináša úľavu.

 

 

Prečo je kýchnutie tak uspokojivým momentom nášho života?

 

 

Kýchnutie sa začína náhlym vdychovaním. Toto je takzvaná „hap“ časť kýchania. „Čí!“ sa vyskytuje pri výdychu, pretože väčšina svalov v tvojom tele sa reflexne stiahne. Týmto spôsobom zvieraš ústa dovtedy, až kým tlak v pľúcach nestúpne príliš vysoko a vzduch sa nevytlačí von. Keďže tvoj jazyk tlačí na podnebie v ústach, vydáš zvláštny zvuk, ktorý sa aj vďaka stisnutým perám javí ako „čí“.

Kýchnutie je reflex

Tento poznatok síce nie je divný a vlastne ani zaujímavý, no poďme si vysvetliť, čo to vlastne kýchanie nie. Týmto reflexom sa telo snaží dostať von to, čo ho dráždi – prach, peľ, chlpy zo zvierat – všetko to, čo dokáže uviaznuť v nose a dráždi nás. Ak sa častica dostane do nosa, mozog spozoruje, že tam máš niečo, čo tam nepatrí a snaží sa túto situáciu pohotovo vyriešiť. Vyšle signál na kýchnutie – ty sa zhlboka nadýchneš a zadržíš dych, čím sa vytvorí tlak na hrudník. Tento tlak núti tvoj jazyk ostať na podnebí, čím sa vzduch dostane von nosom.

Vykýchnutý vzduch má rýchlosť 162 km/hod

Môže sa to zdať neuveriteľné, ale vykýchnutý vzduch má naozaj veľkú rýchlosť. A preto, že vzduch sa dostáva von takto rýchlo, vydáva aj typický zvuk, ktorý počujeme. Čím rýchlejšie vzduch vychádza von, tým je kýchnutie počuteľnejšie a zvuk kýchnutia je hlasitejší.

Prečo je kýchnutie tak uspokojivým momentom nášho života?

Ak máš strach z toho, že ťa niekto okýchne (hlavne teraz, keď zúri pandémia), tak ti musím povedať, že sa bojíš oprávnene. Podľa výskumu z z Massachusettského technologického inštitútu by sme sa však nemali obávať iba osoby vedľa nás – kašľom sa rozšíria kvapôčky až do šiestich metrov a kýchanie ich roznesie až do ôsmich metrov. Tieto kvapôčky zostávajú vo vzduchu až 10 minút. Preto sa vždy oplatí mať po ruke vreckovky.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov