Zaujímavosti

Čo je to vlastne IQ a ako dobre predpovedá úspech?

IQ

videní: 1.1K

Čo meria IQ? Podľa našich odborníkov mať formálnu inteligenciu a byť inteligentný nie je nevyhnutne to isté.

Albert Einstein a Stephen Hawking sú možno dvaja z najslávnejších géniov modernej histórie. A hoci neexistujú dôkazy o tom, že by ktorýkoľvek z mužov niekedy absolvoval IQ test, odhaduje sa, že obaja by dosiahli okolo 160. Aj keď je to pôsobivé skóre, ani zďaleka to nie je najvyššie IQ na svete, a to vyvoláva niekoľko otázok: Čo je IQ? Ak pracujete na tom, ako byť múdrejší, čo znamená vaše skóre IQ – a záleží na tom vôbec? Dokáže predpovedať, či budete viesť obyčajný život alebo budete priekopnícky prínos pre spoločnosť?

Aj keď môžete zlepšiť svoje kognitívne schopnosti pomocou metód na posilnenie mozgu, ako je hľadanie nových koníčkov, učenie sa niečoho nového alebo ovládanie nového jazyka, vaše IQ má tendenciu byť stabilné. Hovorili sme s odborníkmi, aby sme lepšie pochopili význam IQ a jeho dôsledky. Tu je to, čo museli povedať.

Čo je to vlastne IQ?

IQ znamená inteligenčný kvocient. Je to skóre, ktoré je výsledkom vykonania jedného z niekoľkých štandardizovaných testov, ktoré merajú špecifické kognitívne schopnosti.

Keď boli IQ testy prvýkrát vyvinuté v roku 1912, skóre malo odrážať pomer (alebo kvocient) „mentálneho veku“ osoby vydelený ich chronologickým vekom a potom vynásobený 100, podľa Mensa International, spoločnosti ľudí, ktorí dosahujú skóre. v top 2 % IQ testov. Podľa tohto štandardu by osoba, ktorej chronologický vek bol 10 rokov a ktorá bola testovaná aj v mentálnom veku 10 rokov, mala inteligenčný kvocient 100.

Dnes, po testovaní veľkého počtu ľudí po viac ako storočie, sa rovnaké skóre 100 považuje za priemer.

Ako sa určuje IQ?

„Testy inteligencie sa zameriavajú na rôzne kognitívne schopnosti na určenie celkových mentálnych alebo rozumových schopností,“ hovorí Renee Lexow, PsyD, supervízna psychologička v American Mensa, ktorá uznáva, že existujú rôzne typy inteligencie. „Testy inteligencie sa snažia určiť tekutú inteligenciu (schopnosť človeka prijímať nové informácie a myslieť abstraktne) a kryštalizovanú inteligenciu (už získané a uchované vedomosti). Jednoducho povedané, inteligenčné testy merajú schopnosť človeka myslieť, aplikovať zručnosti a riešiť problémy.“

K dispozícii je množstvo IQ testov; niektoré z najpoužívanejších sú:

  • Wechslerova škála inteligencie dospelých (WAIS IV)
  • Wechslerova inteligenčná škála pre deti (WISC)
  • Woodcock-Johnsonove testy kognitívnych schopností
  • Stanford-Binet Intelligence Scale
  • Ravenove progresívne matice

IQ testy používajú celý rad formátov – niektoré majú viac možností, zatiaľ čo iné vyžadujú krátku odpoveď alebo riešenie hádanky. Ich vyplnenie môže trvať len 15 minút alebo až štyri hodiny, v závislosti od testu.

Čo merajú IQ testy?

„IQ testy sa snažia zmerať celkový intelektuálny faktor, ktorý sa označuje ako ‚g‘,“ hovorí John DeLuca, PhD, neuropsychológ a senior viceprezident pre výskum v Kessler Foundation. “Veľa vecí závisí od tohto faktora, ale “g” je myšlienka tejto celkovej inteligencie.”

V snahe posúdiť „g“ každý IQ test meria mierne odlišný súbor kognitívnych zručností. Niektoré príklady, hovorí Lexow, zahŕňajú verbálne uvažovanie, matematické zručnosti, vizuálno-priestorové uvažovanie, rýchlosť spracovania a pracovnú pamäť. Spoločne sa pokúšajú posúdiť verbálne aj neverbálne aspekty inteligencie, hovorí DeLuca.

Ale na rozdiel od všeobecného presvedčenia, IQ testy neurčujú, aký ste chytrý.

“Test IQ vám povie, či máte určitú úroveň celkových intelektuálnych schopností,” hovorí DeLuca. „Znamená to, že máš zdravý rozum? Nie. Znamená to, že máte schopnosť spracovávať informácie na vysokej úrovni. Neznamená to, že ste múdri vo všetkom, čo robíte. Einstein vysoké IQ, ale to neznamená, že bol schopný napríklad robiť dobré rozhodnutia o svojom finančnom živote.“

Lexow súhlasí. “Inteligentnosť a akademické úspechy nie sú to isté ako inteligencia.” Pojmy ako „inteligentné“ majú tendenciu byť subjektívne, hovorí. Napríklad rodičia môžu označovať svoje deti za inteligentné, pretože si vedia zapamätať alebo vykonávať určité činy, ale pri objektívnom meraní môžu mať ich deti len priemernú inteligenciu – prepáčte, rodičia!

Naopak, niekto s poruchou čítania, ako je dyslexia, môže mať v škole zlé známky, ale darí sa mu dobre v neverbálnych zložkách IQ testu, čím preukazuje vysokú inteligenciu.

Čo IQ testy neodhalia?

Odkedy bol prvý IQ test vykonaný pred viac ako storočím, vyvinuli sa nové teórie inteligencie a výsledkom toho je, že každý IQ test má trochu iný prístup k meraniu inteligencie.

Mnohí kritici tvrdia, že IQ testy nezodpovedajú mnohým typom inteligencie. Nielenže neposudzujú rozhodovacie schopnosti, ale prehliadajú aj veci ako mechanickú a kinestetickú inteligenciu, emocionálnu inteligenciu a v niektorých ohľadoch aj kreativita. Emocionálna inteligencia často označuje také zručnosti, ako je čítanie ľudí a čítanie reči tela.

Lexow verí, že IQ testy do určitej miery merajú kreativitu a flexibilitu, pretože testy vyžadujú, aby ľudia pri riešení problémov „mysleli mimo rámca“. “Testy však nemerajú sociálnu kreativitu človeka,” alebo emocionálnu inteligenciu, hovorí.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov