Zaujímavosti

Čo je to vlastne IQ a ako dobre predpovedá úspech?

IQ

videní: 1.1K

Čo znamená skóre IQ

Testy IQ sú hodnotené na zvonovej krivke, pričom skóre 100 – horná časť tvaru zvona na grafe – odráža priemernú inteligenciu. Pomocou tejto metriky získa 50 % ľudí skóre 100, hovorí DeLuca. Skóre vyššie alebo nižšie, ako je to, pripadá na strany zvončeka a odráža štandardné odchýlky od priemeru.

Skóre IQ zohľadňuje aj vek. Je to preto, že je normálne, že určité aspekty inteligencie sa časom menia. Napríklad rýchlosť spracovania vo veku 20 rokov bude pravdepodobne vyššia ako vo veku 50 rokov, vysvetľuje DeLuca, takže skóre odráža priemer pre vašu vekovú skupinu. Takže aj keď urobíte rovnaký test s odstupom 30 rokov, vaše skóre IQ by malo zostať približne rovnaké.

Prehľad skóre:

Nad 140: Genius alebo takmer génius
120 až 140: Veľmi vynikajúca inteligencia
110 až 119: Vynikajúca inteligencia
90 až 109: Priemerná alebo normálna inteligencia
80 až 89: Tuposť
70 až 79: Hraničný nedostatok inteligencie
Menej ako 70 rokov: Slabé myslenie

Určuje vaše IQ váš úspech v živote?

Nie, nie nevyhnutne. Inteligenčné testy nemerajú vaše dobré každodenné rozhodovacie schopnosti a človek môže byť vysoko inteligentný a stále robiť zlé alebo nezdravé rozhodnutia, ktoré brzdia úspech, poznamenáva Lexow. Dodáva, že motivácia je ďalším veľkým faktorom úspechu, ktorý nemá nič spoločné s inteligenciou. Podobne DeLuca poznamenáva, že osobnosť, ktorá je nezávislá od IQ, môže mať „obrovský vplyv na to, ako človek funguje a je úspešný v spoločnosti“.

Meria IQ test inteligenciu spravodlivo?

„IQ testy sú navrhnuté a vybrané s ohľadom na kultúru, rasu, pohlavie a socioekonomický status,“ hovorí Lexow. “Akékoľvek faktory, ktoré môžu interferovať so skóre jednotlivca, sú integrované do interpretačných výsledkov.”

Napriek tomu môže postavenie vzdelania a príležitosti na intelektuálne obohatenie zohrávať úlohu, hovorí DeLuca. „Intelektuálne stimulujúce prostredie bude mať za následok vyššiu úroveň celkového ‚g‘. Chudobné prostredie zníži pravdepodobnosť, že budete mať vyššie ‚g‘, hoci to nie je dokonalý vzťah. Absolútne tu neexistuje.”

Aké ďalšie faktory môžu ovplyvniť IQ?

Výživa, zdravotné problémy, problémy s duševným zdravím a dokonca aj vaša nálada alebo rozptyľovanie životného prostredia môžu ovplyvniť výkon v teste IQ, hovorí Lexow.

Zvýšilo sa alebo kleslo skóre IQ v priebehu času?

„Ako spoločnosť sa naše skóre tekutej a vykryštalizovanej inteligencie časom zvýšilo. Hovoríme tomu Flynnov efekt,“ hovorí Lexow. “Faktory, ktoré ovplyvňujú Flynnov efekt, zahŕňajú zmeny vo vzdelávaní, zlepšenie prístupu k informáciám, zvýšené vystavenie zložitým úlohám a problémom a zlepšenie zdravia a výživy.”

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov