Tipy a triky

Čo je to monotasking? Je lepší ako multitasking?

monotasking

videní: 861

Monotasking vás robí produktívnejšími a je zdravší pre váš mozog – ale čo to je?

Počas písania tohto článku kontrolujem e-maily od kolegov, dostávam textové správy od svojich priateľov, hľadám na Googli témy budúcich článkov. Ide o klasickú multitaskingovú situáciu. Je to tiež úplne neproduktívne – nemôžem sa sústrediť.

Ale čo je to vlastne monotasking? Čítajte ďalej a zistite viac o novom spôsobe práce na zlepšení vašej koncentrácie a zručností pri riadení času.

Čo je to monotasking?

Monotasking je celkom jednoduchý: Zameranie sa na jednu úlohu naraz. Ale, je to ťažšie, ako to znie. Monotaskingový prístup k time managementu podporuje krátke, konkrétne úlohy, ktoré sú jediným centrom vašej pozornosti na určitý blok času. Výskumníci tvrdia, že cieľom monotaskingu je dosiahnuť „hlbokú prácu“. Táto hlboká práca je schopnosť sústrediť sa na náročnú úlohu, ktorá si vyžaduje viac koncentrácie – a robiť to bez rozptyľovania na dlhší čas.

Monotasking je v konečnom dôsledku naozaj o prehodnotení spôsobu, akým pracujeme, a zmene našich existujúcich návykov a myslenia.

Je pre vás multitasking zlý?

Nedávne štúdie ukazujú, že vďaka multitaskingu ste v skutočnosti trochu hlúpejší. Podľa štúdie Inštitútu psychiatrie na Londýnskej univerzite odosielanie e-mailov alebo pozeranie sa na sociálne siete počas telefonovania v skutočnosti znižuje IQ človeka výraznejšie ako strata nočného spánku, fajčenie kanabisu alebo hodiny bezduchého pozerania televízie. Chronický multitasking môže skutočne znížiť hustotu šedej hmoty v častiach vášho mozgu.

Multitasking si tiež vyberá obrovskú daň na produktivite. Je to preto, že keď robíme viac vecí naraz, neustále „prepíname úlohy“, čo spôsobuje „náklady na prechod“, čo je čas potrebný na prispôsobenie sa novej úlohe. Podľa Americkej psychologickej asociácie (APA) môže prepínanie úloh v priebehu času znížiť produktivitu až o 40 %. „Aj keď náklady na prechod môžu byť relatívne malé, niekedy len niekoľko desatín sekundy na jeden prechod, môžu pri opakovanom prepínaní medzi úlohami dosiahnuť veľké sumy,“ uviedla APA. Multitasking sa môže zdať efektívny na povrchu, ale v skutočnosti môže trvať viac času a môže zahŕňať viac chýb.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov