Zaujímavosti

Aké silné musí byť magnetické pole, aby pôsobilo na ľudské telo?

magnetické pole

videní: 647

Možno si ani nevedel, že sme naživo doslova aj vďaka elektromagnetickým poliam, predovšetkým tým, ktoré vytvára náš nervový systém. Aké silné ale musí byť magnetické pole, aby na teba citeľne pôsobilo?

Magnetické pole sa prejavuje silovými účinkami, priťahuje železo, kobalt, nikel a ich zliatiny. Pôsobí magnetickou silou na iné magnety, napríklad otáča magnetkou. Na magnetky pôsobí magnetická sila tak, že ich otočí do takej polohy, že ich pozdĺžna os ukazuje smer pôsobiacej sily. Severný pól magnetiek smeruje k južnému pólu magnetu, južný pól magnetiek smeruje k severnému.

 

 

Aké silné musí byť magnetické pole, aby pôsobilo na ľudské telo?

 

 

Magnetické pole môžeme zmapovať pomocou magnetických indukčných čiar, do ktorých sa usporiadajú drobné železné piliny, keď nimi posypeme okolie stálych magnetov. Železo je feromagnetická látka. Jednou z jej vlastností je v magnetickom poli sa zmagnetizovať. Zmagnetizované železné piliny vytvárajú reťazce, myslenú čiaru preloženú týmto reťazcom, nazývame indukčná čiara.

Intenzívne magnetické polia používané lekárskymi skenermi, ktoré sú asi 100 000-krát silnejšie ako magnetické pole Zeme, môžu vyvolať nevoľnosť, závraty a kovovú chuť v ústach, ale tieto účinky sú dočasné. Účinky častejšie sa vyskytujúcich polí sú však oveľa menej zreteľné. Napriek desaťročiam tvrdení o prepojení medzi životom v magnetických poliach generovaných nadzemným vedením a rakovinou neexistujú presvedčivé dôkazy o dlhodobých účinkoch na zdravie. To znamená, že medzinárodné pokyny pre vystavenie verejnosti magnetickým poliam stanovujú hornú hranicu 40 militesla – čo je asi 1 000-krát silnejšie ako magnetické pole Zeme.

Majú všetky planéty svoje magnetické pole?

Nie, nie všetky planéty majú magnetické polia. Štyria plynoví giganti majú extrémne silné magnetické polia, Zem má stredne silné magnetické pole, Merkúr extrémne slabé pole, ale Venuša a Mars nemajú takmer žiadne merateľné polia.

Planetárne magnetické polia sú tvorené interakciou medzi konvekciou vnútorného vodivého materiálu (roztavená hornina a kov) a vlastnou rotáciou planéty. Pole ortuti je slabé, pretože rotuje tak pomaly. Venuša nemá výrazné pole, pretože sa zdá, že v jej roztavenom vnútri je malá konvekcia. Mars nemá výrazné pole – aj keď ho v minulosti malo – pretože jeho vnútro sa spevnilo.

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov