Kvízy

Hádanka štyroch čiapok. Dokážu sa väzni spoločne zachrániť?

hádanka

videní: 4.0K

Ako sme už spomínali, hádanka ma iba jednu správnu odpoveď

Správnou odpoveďou je väzeň C (na hlave má červenú čiapku)

Vysvetlenie

Aj keď sa to môže zdať nepríjemné, hádanku „štyri čiapky“ možno vyriešiť pomocou procesu eliminácie. A dvaja z väzňov (väzni A a B) môžu byť okamžite eliminovaní. Je to preto, že ani jeden nevidí žiadneho z ostatných väzňov, takže ani jeden nemá žiadne informácie, pomocou ktorých by bolo možné odhadnúť farbu svojej čiapky. Šlo by iba o hádanie a to sa v takejto situácii nehodí.

Zostávajú len väzni C a D.

Väzeň D sa môže zdať jasnou voľbou, pretože pred sebou vidí klobúky väzňov C a B, zatiaľ čo väzeň C vidí iba klobúk väzňa B. Ak by väzni B a C nosili klobúk rovnakej farby, potom by väzeň D okamžite vedel, že má na sebe inú farbu. V tomto scenári však väzni B a C nosia rôzne farebné čiapky. Keď to vidí väzeň D, v skutočnosti nemá o nič viac informácií ako väzni A a B. Aj on je teda ponechaný v pozícii, že nie je schopný vedieť správnu farbu čiapky. Taktiež by farbu mohol iba hádať

Čo sa týka väzňa C, mlčanie väzňa D je všetko, čo potrebuje. Ak by väzeň C a väzeň B mali na sebe čiapku rovnakej farby, potom by väzeň D už určite povedal odpoveď. V súlade s tým na konci 10 minút väzeň C usúdi, že on a väzeň B musia mať čiapky inej farby. A keďže väzeň C vidí, že väzeň B nosí bielu čiapku, potom väzeň C vie, že musí mať červenú čiapku.

Ak sa vám táto hádanka páči, určite si nenechajte ujsť tieto hádanky, prípadne navštívte celú sekciu kvízov, kde si môžete precvičiť svoje mozgové závity.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov