Kvízy

Hádanka štyroch čiapok. Dokážu sa väzni spoločne zachrániť?

hádanka

videní: 3.9K

Hádanka “Štyri čiapky” obsahuje poriadne drahú stávku. Doslovne je to otázka života a smrti. Viac sa dočítate v dnešnej rýchlej hádanke.

Mnohé slávne hádanky majú spoločné to, že dokážu zmiasť aj tie najmocnejšie mysle. V skutočnosti sú niektoré z najťažších hádaniek navrhnuté tak, aby bolo neuveriteľne náročné ich vyriešiť. Ale nie všetky hádanky majú takýto prístup. A to nás privádza k hádanke „štyri čiapky“. Táto hádanka je jednoduchá a zároveň ťažká.

Hádanka „štyri čiapky“

Hádanka so štyrmi čiapkami, nazývaná aj hádanka „väzenského klobúka“, začína štyrmi väzňami, ktorí boli zoradení jeden za druhým a všetci sú otočení rovnakým smerom. Prvý (väzeň A) bol oddelený od ostatných nepreniknuteľným tehlovým múrom. Ostatní (väzni B, C a D) sú všetci zoradení oproti tehlovej stene. Každý z väzňov má na hlave čiapku. Dve z čiapok sú biele a dve červené. Nikto však nepozná farbu jeho vlastnej čiapky.

Teraz je tu zlovestné rozuzlenie situácie: Všetci väzni budú zabití, pokiaľ jeden do 10 minút nepovie správnu farbu svojej vlastnej čiapky. Väzni sa nesmú medzi sebou rozprávať, nesmú sa ani pohybovať alebo meniť polohu.

Našťastie pre všetkých, ak tesne predtým, ako stopky odbijú 10 minút, jeden väzeň povie správnu farbu svojej čiapky, zachráni tak všetkých. Vašou úlohou, ak prijmete výzvu hádanky „štyri čiapky“, je zistiť, ktorý väzeň dokáže zachrániť všetkých spoluväzňov.

Rady

Riešenie hádanky „štyri čiapky“ sa nespolieha ani na triky, ani na zahmlievanie. To z toho nerobí jednoduchú hádanku, ale riešenie máte na dosah, za predpokladu, že ho logicky uhádnete.

A len pre upresnenie: Správna odpoveď je len jedna. V tomto scenári mohol prísť so správnou odpoveďou iba jeden z väzňov a v skutočnosti tak urobil.

Odpoveď a vysvetlenie celej hádanky nájdete na ďalšej strane
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov