TOP 10

Toto sú tie najvyššie hory na svete. Všetky nájdeme v Ázii

najvyššie hory

videní: 4.0K

Najvyššie hory sveta patria k tomu najmajestátnejšiemu a najkrajšiemu, čo môže človek počas svojho života vidieť. Všetky sa nachádzajú v Ázii a každá z nich dosahuje nadmorskú výšku viac ako 8 000 metrov.

Každý z nás pozná tú najvyššiu a zároveň aj tú druhú. Ale aké najvyššie hory sa nachádzajú na ostatných priečkach tohto zoznamu? V skratke môžeme povedať, že všetky hory sa nachádzajú v Ázii a každá z nich má výšku cez 8000 metrov.

Toto sú tie najvyššie hory na svete

10. Annapurna

Annapurna je časť Himalájí v severnej časti stredného Nepálu. Je to rad vrcholov, z ktorých najvyšší sa nazýva Annapurna I. Je desiatym najvyšším pohorím sveta. Pohorie sa nachádza v centrálnej časti Nepálu a je vysoké približne 8 091 metrov. Jeho vrcholy patria medzi najnebezpečnejšie na svete, na ktoré sa dá vystúpiť. V skutočnosti majú približne štyridsaťpercentnú úmrtnosť.

9. Nanga Parbat

Nanga Parbat je deviata najvyššia hora sveta s výškou približne 8 126 metrov. Hoci názov v urdčine znamená “Nahá hora”, v prvej polovici dvadsiateho storočia bola známa ako “Hora vrahov”. Nazývali ju tak preto, lebo na jej vrchol sa kedysi dalo vystúpiť neuveriteľne nebezpečne. Teraz je však výstup na ňu menej nebezpečný, ale stále veľmi náročný. Táto hora je obrovský a dramatický vrchol, ktorý sa týči nad svojím okolím v Pakistane. Nachádza sa v Diamíre v pakistanskom regióne Gilgit-Baltistan.

8. Manaslu

Manaslu je ôsma najvyššia hora sveta a nachádza sa v pohorí Mansiri Himal, ktoré je súčasťou nepálskych Himalájí, v západnej a strednej časti Nepálu. Jeho názov, ktorý znamená “Hora ducha”, pochádza zo sanskritského slova Manasa, čo znamená “intelekt” alebo “duša”. Na Manaslu prvýkrát vystúpili 9. mája 1956 Toshio Imanishi a Gyalzen Norbu, členovia japonskej expedície. Hovorí sa, že “tak ako Briti považujú Everest za svoju horu, Manaslu bol vždy japonskou horou”.

7. Dhaulagiri

Dhaulagiri je siedma najvyššia hora sveta a je vysoká približne 8 167 metrov. Nachádza sa severne od centrálneho Nepálu. Jej názov znamená “Biela hora”. Južná a západná stena Dhaulagiri sa vyznačujú mohutnými zrázmi; každá z nich sa týči do výšky viac ako 4 000 metrov od svojej základne a každá z nich bola miestom epických výstupov. Táto hora spolu s Annapurnou je domovom dramatickejšej scény ako väčšina ostatných hôr, pretože stoja oproti sebe a zároveň sú oddelené údolím. Je to úžasný pohľad a jeden z hlavných dôvodov, prečo sa tridsať rokov považovala za najvyššiu horu sveta.

6. Cho Oyu

Je to šiesta najvyššia hora sveta s výškou 8 201 metrov nad morom. Cho Oyu znamená v tibetčine “tyrkysová bohyňa”. Hora je najzápadnejším hlavným vrcholom podcelku Khumbu v Mahalangurskom Himaláji 20 km západne od Mount Everestu. Hora stojí na tibetsko-nepálskej hranici.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov