TOP 10

Toto sú tie najvyššie hory na svete. Všetky nájdeme v Ázii

najvyššie hory

videní: 4.2K

5. Makalu

Makalu je piata najvyššia hora sveta s výškou 8 481 m a nachádza sa 19 km juhovýchodne od Mount Everestu na hranici medzi Nepálom a Čínou. Jej vrchol má tvar štvorbokej pyramídy.

4. Lhotse

Je to štvrtá najvyššia hora na svete a s Everestom je spojená cez Južné Sedlo. Lhotse znamená v tibetčine “južný vrchol”. Okrem hlavného vrcholu vo výške 8 516 m nad morom má Lhotse Middle (východný) výšku 8 414 m a Lhotse Shar 8 383 m. Nachádza sa na hranici medzi Tibetom (Čína) a nepálskou oblasťou Khumbu.

3. Kangchenjunga

Kangchenjunga je tretia najvyššia hora sveta s výškou 8 586 m. Hora Kangchenjunga sa týči približne 20 km južne od všeobecnej línie Veľkého himalájskeho pohoria a nachádza sa na hranici medzi Nepálom a indickým štátom Sikkim. Kangchenjunga je najvyšší vrch Indie a zároveň názov okolitej časti Himalájí a znamená “Päť pokladov snehu”, keďže obsahuje päť vrcholov. Poklady predstavujú päť Božích úložísk, ktorými sú zlato, striebro, drahokamy, obilie a sväté knihy.

2. K2

K2 je po Mount Evereste druhým najvyšším vrchom na Zemi. Nachádza sa na hranici medzi Baltistanom v pakistanskom regióne Gilgit-Baltistan a Taxkorganským tadžickým autonómnym okresom v čínskom Sin-ťiangu. S výškou vrcholu 8 611 m je K2 najvyšším bodom pohoria Karakoram a najvyšším bodom Pakistanu. K2 je známa aj ako “Divoká hora”. Kvôli náročnosti výstupu a druhej najvyššej úmrtnosti spomedzi “osemtisícoviek”. Na každých štyroch ľudí, ktorí dosiahli vrchol, pripadá jeden, ktorý pri pokuse o jeho zdolanie zahynul.

1. Mount Everest

Mount Everest je najvyššia hora Zeme s vrcholom vo výške 8 848 m n. m. a piatym najvyšším vrchom meraným od stredu Zeme. Nachádza sa na hranici medzi zónou Sagarmatha v Nepále a Tibetom v Číne a je súčasťou himalájskeho pohoria. Hoci je najvyššou horou a priťahuje množstvo horolezcov s pokročilými aj obmedzenými horolezeckými schopnosťami, patrí medzi ľahšie zdolateľné hory.

Zdroj: wonderlist | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov