Tipy a triky

Ako ohrozuje špáranie v nose tvoje zdravie?

nose

videní: 1.2K

Špárame sa v nose, pretože sa nudíme, sme nervózni, alebo máme alergie, alebo to pre niektorých býva zlozvykom. Či už si to chceš pripustiť alebo nie, väčšina z nás si aspoň raz špárala prstom v nose. Väčšina z nás, našťastie, vie, že tento zvyk je na verejnosti neprípustný, takže sa nemusíme pozerať na to, ako si ľudia strkajú prst do nosa všade, kam ideme! To však nie je jediná zlá vec na tomto zlozvyku, môže to byť pre nás skutočne škodlivé.

1. Môže to spôsobiť infekciu

Prečo si vyberanie nosa nie je len neslušné, ale môže byť aj škodlivé

Tvoje nechty na rukách, najmä ak sú dlhšie alebo ak si vyberáš šušne z nosa neopatrne, môžu ti poraniť tkanivo, čo môže spôsobiť hromadenie baktérií a infekcie. Podľa štúdie môžu ľudia, ktorí si vyberajú, špárajú alebo si trú nos, šíriť baktérie spôsobujúce zápal pľúc. Šíri sa bez ohľadu na to, či je soplík suchý alebo mokrý. Správna hygiena rúk je zásadná, ak chceme pred týmto chrániť seba aj ostatných.

2. Môže to poškodiť nosnú dutinu

Prečo si vyberanie nosa nie je len neslušné, ale môže byť aj škodlivé

Ak si budeš veľmi často a dlho vyberať šušne z nosa, riskuješ poškodenie nosného tkaniva. Táto štúdia zistila, že takí ľudia môžu trpieť zápalom a opuchom nosového tkaniva, ktoré nakoniec môžu zúžiť nosné dierky.

3. Špáranie v nose môže viesť k chorobám

Prečo si vyberanie nosa nie je len neslušné, ale môže byť aj škodlivé

Hlien v nose zachytáva všetky druhy baktérií a vírusov, ktoré dýchaš, a keď si chytíš nos, dostanete ich všetky na svoje ruky. Toto vedie k rozšíreniu baktérií z nosa a rúk na povrchy v tvojom prostredí.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov