Zdravie

TOP10: Čo sa stane, ak budeš jesť Chia každý deň?

chia

videní: 565

Aztékovia a Mayovia odhalili význam Chia semien ako prví, však, moderný svet len nedávno uznal pozitívne účinky tejto plodiny a označil ju ako superjedlo. Tieto drobné semená sú veľmi bohaté na živiny a vďaka svojej neutrálnej chuti môžu byť potenciálne pridané do akéhokoľvek receptu. Aké výhody ti prinesie konzumácia Chia semien každý deň? Toto si možno nevedel!

 Chia podporujú lepšie zdravie kostí

Semená Chia sú bohaté na rôzne minerály, ktoré sú známe svojou významnou úlohou pri zdraví kostí. 25 g chia obsahuje 157 mg vápnika, čo je viac ako množstvo vápnika v 100 ml mlieka.

Udržiavajú tvoje zuby zdravé

Je to vápnik, ktorý udržuje zuby zdravé a silné. Okrem toho, bór obsiahnutý v semenách, je základná živina, podporuje metabolizáciu horčíka, fosforu a mangánu na rast silných zubov.

Znižujú riziko cukrovky

Je známe, že nenasýtené tuky, vláknina a bielkoviny sú dobrými regulátormi hladiny cukru v krvi. Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov považuje chia semená za jednú z najužitočnejších potravín, ktoré môžeš použiť na liečbu cukrovky.

Chia pomáhajú predchádzať zápche

Sú bohaté na vlákninu, čo prispieva k zlepšeniu trávenia. Okrem toho sa pri kontakte s vodou stávajú gélom. To zlepšuje pohyb čriev, čím bráni zápche.

Zlepšujú metabolizmus

Semená chia, ktoré majú vysoký obsah vitamínu B, pomáhajú zrýchliť metabolizmus. Okrem toho, že sú bohaté na omega-6, pomáhajú telu absorbovať rôzne vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré prispievajú k chudnutiu.

Pomáhajú zlepšovať spánok

Serotonín a melatonín sú 2 hormóny, ktoré sú zodpovedné za dobrý spánok. Sú produkované tryptofánom (aminokyselinou) a keďže tieto semená obsahujú tryptofán, podporujú lepší spánok a relaxáciu.

Udržiavajú zdravie srdca

Semená Omega-3 a Omega-6, ktoré obsahujú, znižujú cholesterol v krvi, liečia zápal a znižujú krvný tlak. Všetky tieto veci prispievajú k zdraviu srdca a pomáhajú im.

Zvyšujú tvoju energiu

Vitamíny B, železo, zinok a horčík sú veci, ktoré pomáhajú zvyšovať tvoju energiu. Stačí pridať tieto semená do svojho obľúbeného smoothie a užiť si deň plný energie.

 Spomaľujú starnutie

Semená chia, ktoré majú vysoký obsah antioxidantov, pomáhajú rýchlejšie zregenerovať pokožku a tiež zabraňujú jej poškodeniu. Okrem toho, vitamín E, ktorý obsahujú, prispieva k spomaľovaniu starnutia.

Stimulujú chudnutie

 Tieto semená dávajú ľuďom pocit sýtosti na dlhú dobu. Pomáha to pri znižovaní chuti do jedla a pri chudnutí. Navyše, keď absorbujú vodu, napučnejú, čo taktiež prispieva k zníženiu chuti do jedla. Stačí pridať 1 alebo 2 polievkové lyžice surového chia do pohára vody, dobre premiešať a vypiť. Sú tiež schopné spaľovať brušný tuk.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov