Tipy a triky

Prečo je maslo v reštauráciách vždy chutnejšie?

maslo

videní: 2.5K

Nie, nezdá sa vám to – maslo v reštaurácii chutí lepšie. Veľkým tajomstvom však je, že maslo môže chutiť rovnako dobre aj doma.

Hovorí sa, že s maslom je všetko lepšie, a je ťažké s tým nesúhlasiť. Maslo svojou chuťou dokáže spestriť takmer všetko. Spomeňte si, čo všetko dokáže jedna alebo dve lyžičky masla urobiť s nevýraznými, škrobnatými jedlami, ako sú ryža, rezance a zemiaky. Bežne by vám možno nenapadlo zjesť celý bochník chleba, ale ak ho podáte spolu s misou reštauračného masla, stane sa neodolateľným. Taká je sila masla.

Musíte však navštíviť svoju obľúbenú reštauráciu, aby ste si vychutnali najlepšie maslo svojho života? Nie! Áno, profesionálni šéfkuchári poznajú zopár maslových vychytávok – vrátane toho, ako maslo správne chladiť – ale ľahko sa ich naučíte aj vy. A našťastie pre vás sa chystáme všetky tieto triky odhaliť. Tu sú tajomstvá, ktoré ukrýva maslo v reštauráciách, spolu s niekoľkými užitočnými potravinárskymi faktami, aby ste mohli kedykoľvek ochutnať toto kúzlo.

Prečo je v reštaurácii chutnejšie?

Ujasnime si jednu vec: Pojem “lepšie” je úplne subjektívny, takže existuje mnoho rôznych dôvodov, prečo si niekto môže myslieť, že reštauračné maslo chutí lepšie ako to, ktoré jedáva doma. A nielen to, všetky reštaurácie ponúkajú rôzne značky a štýly masla! V reštaurácii s rýchlym občerstvením, napríklad v bistre, sa môžu podávať balené kúsky ľadového masla. V bistre s farmárskymi špecialitami sa môže vyrábať vlastné maslo na natieranie na domáci chlieb, zatiaľ čo v steakhouse sa môže podávať zmäkčené maslo na rozpúšťanie na rozpálených steakoch. Tu je niekoľko rôznych dôvodov, prečo sa vaše obľúbené reštauračné maslo môže odlišovať od ostatných.

Je plné maslového tuku

“Myslím si, že reštauračné maslo je často chutnejšie, pretože má vyšší podiel maslového tuku,” hovorí Luke Ilardo, hlavný pekár a majiteľ reštaurácie Doppio Pasticceria v Baltimore. “Väčšina obchodov s potravinami ponúka 80 % maslového tuku, ale prostredníctvom našich distribútorov môžeme ľahko nájsť až 86 % maslového tuku. Vyšší obsah tuku dodá maslu bohatšiu chuť.”

Šéfkuchári nešetria na korení

Keď sa maslo podáva ako kľúčová súčasť hlavného jedla, napríklad namazané na remeselnom toaste alebo rozpustené v miske na namáčanie homára, šéfkuchári s ním zaobchádzajú ako so zložkou – nie ako s doplnkom. Maslo sa nenecháva osamotené – ochutnáva sa a dochucuje tak, aby dokonale doplnilo všetko ostatné na tanieri. A najbežnejšie dochucovadlo, vďaka ktorému maslo v reštaurácii chutí lepšie, by nemalo byť veľkým prekvapením.

“Správne množstvo soli robí všetko chutnejším,” hovorí Ilardo. “V závislosti od toho, či je pokrm sladký alebo slaný, soľ môže zvýrazniť želané chuťové tóny a zároveň minimalizovať iné. Kľúčom je množstvo použitej soli. Takže pri jedlách s vysokým obsahom masla, ako je napríklad brioche col tuppo, používame maslo s vysokým obsahom tuku a správne množstvo soli.”

Rýchlejšie sa spotrebuje

Maslo je len o trocha viac ako veľký blok tuku a tuky výborne absorbujú pachy. Ak nebalené alebo čiastočne zabalené maslo stojí v chladničke dostatočne dlho, začne chutiť ako to, čo vo vašej chladničke vonia – a aj keď je vaša chladnička bezchybná, nie je to dobré. V reštauráciách však nebalené maslo zriedkakedy vydrží dlho a šanca, že by tu zostalo dostatočne dlho na to, aby zachytilo zvláštne pachy z chladničky, je malá.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov