TOP 10

Najväčšie objavy ľudstva, ktoré zmenili naše životy

objavy

videní: 1.4K

8. Vytvorili sme antibiotikum proti baktériám, ktoré sú odolné voči väčšine liekov

objavy

Výskumníci spoločnosti NovoBiotic Pharmaceuticals vyvinuli zariadenie, ktoré sa dá umiestniť do zeme a nechá žiť baktérie v ich prirodzenom prostredí. Jedna z látok produkovaných baktériami sa ukázala byť extrémne účinná proti väčšine baktérií rezistentným voči iným antibiotikám. Látka sa nazývala teixobactin.

Táto zlúčenina zabíja baktérie tým, že narúša ich bunkové steny.

7. Prepojili sme 4 mozgy potkanov

objavy

Neurovedci z lekárskeho centra Duke University spojili dohromady 4 mozgy dospelých potkanov. Táto vec, ktorú nazývajú Myslenie, dokázala spracovávať obrázky, ukladať a vyhľadávať informácie a dokonca predpovedať počasie. Výkon “organického počítača” bol lepší ako celkový výkon každého mozgu. Podobné objavy šokujú celý svet.

6. Skúsili sme odvrátiť starnutie

objavy

Skupina vedcov zo Stanfordskej univerzity vyvinula spôsob, ako predĺžiť ľudské teloméry, ochranné uzávery na koncoch vlákien DNA až o 1000 nukleotidov.

Čím je človek mladší, tým dlhšie sú jeho telomery. Ako čas plynie, sú kratšie a človek starne. Môžeme spomaliť proces, ak vedieme zdravý životný štýl, ale vedci z Stanfordu majú úplne nový spôsob. Dokázali, že môžu byť modifikované konce reťazcov DNA nazývané chromozómy.

5. Skúsili sme zmeniť ľudské embryo

objavy

27. júla 2017 v Portlande otvorili vedci novú éru medicíny. Pomocou CRISPR sa podarilo vymazať dedičnú chorobu srdca spojenú so srdcovými ochoreniami.

Vedci teraz dokážu upraviť DNA vložením a odstránením jednotlivých prvkov a nahradením ich častí. Proces je taký presný, že vedci môžu vyskúšať veľa chemických kombinácií skôr, ako vykonajú určitú korekciu.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov