TOP 10

Najväčšie objavy ľudstva, ktoré zmenili naše životy

objavy

videní: 1.3K

Každý deň sa blížime k sci-fi budúcnosti. Už vytvárame ľudské bunky, ktoré sa regenerujú, aby vytvorili nové vnútorné orgány, nechávame rásť zvieratá v umelých lonách a pokúšali sme sa objaviť inú planétu na život ako Zem. Toto sú najväčšie objavy ľudstva.

Toto sú tie najväčšie objavy ľudstva, ktoré zmenili naše životy:

13. Porazili sme Ebolu

objavy

V roku 2016 vyvinula Agentúra verejného zdravotníctva Kanady spoločne s farmaceutickou spoločnosťou MSD vakcínu proti Ebole. Svetová zdravotnícka organizácia si myslí, že účinnosť tejto vakcíny sa pohybuje od 75 do 100%. Takéto objavy môžu zachrániť mnoho životov.

12. Docestovali sme až na Pluto

objavy

Misia New Horizons NASA bola spustená v roku 2006, keď sa Pluto považovalo ešte za plnohodnotnú planétu. Kozmickej lodi New Horizons trvalo 9 rokov, aby dosiahla svoj cieľ a spravila prvé farebné fotografie Pluta a Charona, najväčšieho mesiaca Pluta.

11. Dokážeme nahradiť časti štruktúry DNA

objavy

Tím čínskych a amerických vedcov pokračuje v štúdiu s nástrojom CRISPR-Cas9 na úpravu génov, ktorý umožňuje ľuďom odobrať nevyhnutnú časť DNA, vymeniť ju a upravovať ju. Takmer máme príležitosť zmeniť modifikáciu genómu človeka.

Objavy tohto typu pravdepodobne pomôžu lekárom vyliečiť choroby, ktorých príčinou sú zmeny v génoch.

10. Boli nájdené pozostatky našich predkov

objavy

V roku 2013 organizoval profesor Lee Berger výpravu do jaskyne Dinaledi a objavil 1 500 starých fosílií. Po štúdiu pozostatkov starovekých ľudí nazývaných Homo naledi sa dospelo k záveru, že ide o najčastejších predkov ľudskej rasy. Žili približne pred 2-3 miliónmi rokmi.

9. Dokázali sme vytlačiť živé tkanivo

objavy

Výskumníci z Wake Forest Institute for Regenerative Medicine vyvinuli metódu, ktorá umožňuje ľuďom vytlačiť tkanivá. Bunky sa umiestnili do jamiek atramentovej kazety a tlačiareň bola naprogramovaná tak, aby ich tlačila v určitom poradí. Predtým bolo použitie tejto technológie náročné, pretože bunky zomierali kvôli nedostatku kyslíka a výživných látok.

Tento vynález pomôže vedcom v budúcnosti vyrobiť končatiny a vnútorné orgány.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov