Tipy a triky

Ospravedlnenie: Ako sa správne ospravedlniť

ospravedlnenie

videní: 1.0K

Ako nemá vyzerať ospravedlnenie

Sme si však istí, že sa dokážete ospravedlniť lepšie ako Sharon Stone na červenom koberci v Cannes v roku 2008. Keď sa jej spýtali, čo si myslí o zemetrasení v Číne, ktoré si niekoľko dní predtým vyžiadalo viac ako 70 000 obetí, odpovedala, že Číňania “nie sú milí k dalajlámovi, ktorý je mojím dobrým priateľom,” a pokračovala: “A potom sa stalo to zemetrasenie a všetky tie veci a ja som si pomyslela: Je to karma? Keď nie ste milí, že sa vám dejú zlé veci?”

Mnohí ľudia považovali toto vyhlásenie za nepekné. Stone na to reagovala: “Vyjadrila som sa zle. Túto chybu nemôžem viac ľutovať. Bolo to neúmyselné. Ospravedlňujem sa. Tie slová nikdy nemali byť pre niekoho zraňujúce. Boli nešťastnou náhodou z mojej nepozornosti a produktom senzáciechtivých správ.”

Je potrebné poznamenať, že slová chybné vyjadrenie, ľúto, neúmyselné, nikdy nemyslené, nikomu, nehoda, rozptýlenie a spravodajská senzácia nepatria do úprimného ospravedlnenia? Stone urážku znásobila týmto vyhlásením pre New York Times: “Som hlboko zarmútená, že 10-sekundové zle zostrihané video pošpinilo moju povesť za viac ako 20 rokov charitatívnych služieb v mene medzinárodných charitatívnych organizácií.”

 

Celebrity často obviňujú médiá za veci, ktoré povedia, čo našťastie nie je strategická možnosť pre nás ostatných. Stone pridala ešte trochu žužu v zmysle: “Bola som svätá viac ako 20 rokov a bola som uväznená.” Neskúšajte to doma.

Ako má vyzerať ospravedlnenie

V nádeji, že vás to inšpiruje, uvádzame príklad toho, aké uzdravujúce môže byť dobré ospravedlnenie. Po výbuchu raketoplánu Columbia v roku 2003 manažér NASA pre integráciu štartov, Wayne Hale verejne prevzal vinu. Hoci v súkromí opakovane vznášal otázky týkajúce sa bezpečnosti (a ostatní predstavitelia NASA ho odmietali), vystúpil a ospravedlnil sa.

Povedal: “Som na vine. … Na súde vlastného svedomia som odsúdený ako vinník za to, že som nezabránil katastrofe Columbie. Mohli by sme diskutovať o podrobnostiach: nepozornosť, nekompetentnosť, roztržitosť, nedostatok presvedčenia, nepochopenie, nedostatok chrbtice, lenivosť. Podstatné je, že som nepochopil, čo sa mi hovorí; nedokázal som sa postaviť a počítať s tým. Preto nehľadajte nič iné; som vinný za to, že som dovolil, aby Kolumbia havarovala.”

Týmito slovami Hale prevzal zodpovednosť, uznal dopad, nesnažil sa preniesť vinu na druhých. Predstavte si, akú odvahu si to vyžadovalo.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov