Zaujímavosti

Prečo cítime okamžitú príťažlivosť pri niektorých ľuďoch?

príťažlivosť

videní: 4.1K

Prečo cítime okamžitú príťažlivosť pri niektorých ľuďoch? A prečo takéto pocity nemáme pri tých ostatných? Tieto záhady vám odhalí tento článok.

Poznáte ten pocit, ktorý vás zrazu zasiahne. Potulujete sa po meste a všimnete si niekoho, kto vás nesmierne zaujíma. Alebo to môže byť váš partner, ktorý vychádza zo sprchy a vonia neodolateľne. Alebo je zrazu váš najlepší priateľ roztomilý. Cítite okamžitú príťažlivosť. Dôvodom je, že túžba po intimite je pre mnohých z nás základom. Je to aj preto, že je to jeden z najčastejších dôvodov, prečo klienti vyhľadávajú pomoc od terapeutov.

Súvisiaci pojem je príťažlivosť. Čo je na príťažlivosti také vzrušujúce, je to, že sa často javí tajomná a ťažko definovateľná. Viete, keď to zažijete, ale nie vždy viete, prečo to zažívate.

V tomto príspevku sa zameriame na to, prečo cítime okamžitú príťažlivosť k niektorým ľuďom a k niektorým nie.

Výskum hovorí, že od stretnutia s osobou trvá menej ako jednu sekundu, kým sa rozhodneme, ako veľmi sa nám táto osoba páči a či nás priťahuje alebo nie.

Znie to ako veľmi krátky čas – a je to tak – ale dôležité je uvedomiť si, že ide o počiatočný pocit. To, ako veľmi sa nám niekto páči a ako nás niekto priťahuje, sa samozrejme časom môže zmeniť.

U niektorých ľudí sa príťažlivosť objaví po rokoch priateľstva. Váš kolega alebo blízky priateľ sa vám zrazu môže zdať neskutočne príťažlivý.

Inokedy to môže ísť naopak a príťažlivosť k vášmu partnerovi sa napríklad rozplynie vo vzduchu, aby sa opäť objavila, rovnako nečakane, o pár mesiacov neskôr.

Pokiaľ ide o okamžitú príťažlivosť, s ktorou sa mnohí z nás dokážu stotožniť, zvyčajne ju pripisujeme veciam, ktoré si uvedomujeme. Napríklad tomu, ako človek vyzerá. Nie je nezvyčajné, že máme „typ“, a to je to, čo určuje prvý náznak príťažlivosti.

Ale v skutočnosti je tu súčasne veľa iných faktorov, ktoré môžu v skutočnosti ovplyvniť príťažlivosť viac ako len vzhľad.

Osoba, ktorá o príťažlivosti napísala veľa, je výskumník Justin Lehmiller. Justin vo svojej knihe Psychológia ľudskej sexuality zostavil výskum príťažlivosti a jej fungovania.

Nasledujúce faktory sú najdôležitejšie, aby sme sa cítili k niekomu priťahovaní:

1. Blízkosť

Je pravdepodobnejšie, že sa cítime priťahovaný niekým, kto je nám geograficky bližší, napríklad niekto, kto žije v našej oblasti alebo osoba v práci.

2. Podobnosť

Je pravdepodobnejšie, že nás zaujme niekto, kto je nám viac podobný ako nie. To, že sme si podobní, však nepredpovedá dlhovekosť vzťahu ani to, ako šťastní sme spolu.

3. Fyzické vzrušenie

Keď stretneme niekoho, koho nepoznáme a sme fyzicky vzrušený (napríklad máme vyššiu srdcovú frekvenciu v dôsledku návalu adrenalínu), zvyšuje to šance, že pocítime okamžitú príťažlivosť.

4. Nálada

Máme radi ľudí, vďaka ktorým sa cítime dobre. Máme radi iných ľudí oveľa viac, keď sa s nimi cítime dobre.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov