Zaujímavosti

Geologické dôkazy ukazujú, že Veľká sfinga môže mať 800 000 rokov

sfinga

videní: 1.2K

Aká stará je vlastne Veľká sfinga? Geologické dôkazy ukazujú, že Veľká sfinga môže mať až 800 000 rokov.

Hneď za Káhirou sa nachádza Egyptská plošina v Gíze, ktorá je známa najmä jedným z najúžasnejších a najzáhadnejších miest na Zemi – Veľká sfinga. Od jeho objavenia sa nikomu nepodarilo oficiálne datovať vznik jeho starovekých stavieb. Teda až doteraz.

Ukrajinskí vedci Vjacheslav Manichev a Alexander Parkhomenko z Ústavu environmentálnej geochémie Národnej akadémie vied Ukrajiny majú dôvod domnievať sa, že Veľká sfinga má viac ako 800 000 rokov. Táto teória, ktorú navrhli títo dvaja vedci, je veľmi vzrušujúca a zaujímavá, pretože zaradzujú Sfingu do doby, keď sa ľudia ešte neobjavili podľa aktuálne akceptovaného evolučného modelu.

Manichev a Parkhomenko veria, že Veľká Sfinga a pyramídy boli kedysi pod vodou. Uviedli, že „aj keď má tento výskum dlhú históriu, otázka architektúry egyptskej sfingy je stále aktuálna. Môžeme použiť iné metódy súvisiace s prírodnými vedami, ako je geológia, a budeme vedieť odpovedať na otázky o Sfinge.

Aká stará je Veľká sfinga v skutočnosti

Z vizuálneho prieskumu Sfingy môžeme tiež vyvodiť dôležitý záver. Môžeme vidieť, že voda z veľkej vodnej plochy Sfingu obmývala. Táto časť a vlnité priehlbiny sa vytvorili na zvislej stene.

Ďalej povedali: „Tvorba týchto foriem je podobná depresiám vytvoreným morom v pobrežnej zóne. Ak porovnáme erózne vzorce, geologickú stavbu komplexu sedimentárnych hornín a zloženie litofacií, môžeme konštatovať, že Sfinga je . Tento faktor je spôsobený skôr energiou vĺn ako veternou eróziou. Veľké množstvo geologických dokumentov potvrdilo skutočnosť, že sladkovodné jazerá existovali v rôznych obdobiach od spodného pleistocénu až po holocén. Tieto jazerá sa nachádzajú v blízkosti Nílu. Veľká jaskyňa na obrázku určite zodpovedá vodnej hladine v staršom pleistocéne. Z geologického hľadiska už v tom čase existovala na planine v Gíze egyptská Sfinga.“

Rozdiel v geologických dôkazoch, na ktoré sa Manichev a Parkhomenko zamerali, bol stupeň vodnej erózie iných častí Sfingy, namiesto toho, aby sa zamerali na možné abrazívne vlastnosti vetra a piesku, ktoré predtým študovali iní mainstreamoví vedci. Tvrdia, že k vzniku vlnitého tvaru dochádza preto, že tvrdšia horninová vrstva je odolnejšia voči oderu, zatiaľ čo mäkká vrstva je citlivejšia na vplyv väčšej vrstvy, čím sa vytvárajú medzery.

Veľká sfinga bola dlho ponorená pod vodou! Manichev a Parkhomenko však uviedli, že tento hlavný argument nevysvetľuje, prečo hlava sfingy nevykazuje tieto podobné črty. Čo sa týka populárnej Schochovej hypotézy o vodnej erózii okrajovej sfingy o silných dažďoch, ktoré sa vyskytli v roku 13 000 pred Kristom, vedci sa domnievajú, že iba časť Schochovej hypotézy môže dokázať, že erózne charakteristiky Sfingy prišli skôr ako 13 000 pred Kristom.

 

Manichev a Parkhomenko porovnávali mnohé typy veternej erózie pozorované v horských a pobrežných oblastiach Kaukazu a Krymu. Dospeli k záveru, že sa to zjavne nezhoduje s zvetrávaním prítomným na Sfinge. Stručne povedané, veria, že tento druh veternej erózie má malý vplyv na geologické zloženie akejkoľvek horniny

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov