TOP 10

TOP5: Najkrvavejšia občianska vojna v moderných dejinách

vojna

videní: 4.2K

Vzbura Boko Haram

Boko Haram je džihádistická skupina, ktorá sa rozhodla v roku 2009 vziať zbrane do rúk a zaútočiť na vládu Nigérie. Do roku 2012 sa v krajine nachádzali rôzne frakcie, ktoré sa postupne tvorili z Boko Haram. Najdominantnejšia a najnásilnejšia frakcia je vedená Abubakarom Shekau. V roku 2015 sa v krajine nachádzali rôzne skupiny Boko Haram, ktoré vstúpili do Al-Kájdy.

Do roku 2013 zomrelo až 1000 ľudí v dôsledku tohto konfliktu. V roku 2014 sa konflikt vystupňoval a úmrtí bolo viac ako 10 000. V súčasnej dobe sa konflikt rozšíril do mnohých iných afrických krajín.

Vojna v severozápadnom Pakistane

Ďalšou vojnou v našom zozname krvavých občianskych vojen v modernej dobe je Vojna v severozápadnom Pakistane. Tento konflikt sa označuje aj ako vojna vo Waziristane. Pakistan je zapojený do ozbrojeného konfliktu so skupinami ako Pakistanské hnutie Taliban (Tehrik Taliban TPP) a ISIS. Všetko sa to začalo v roku 2004, kedy začala vláda hľadať členov Al-Kájdy vo Waziristane. Táto udalosť sa nakoniec vystupňovala do plne ozbrojeného konfliktu. Počet obetí je k dnešnému dňu približne 60 000 a neustále rastie, keďže vojna pokračuje.

Španielska občianska vojna


V rokoch 1936 – 1939 v Španielsku prebiehala Španielska občianska vojna, ktorá je považovaná za jednu z najkrvavejších občianskych vojen v modernej histórii. Konflikt nastal medzi priaznivcami nacionalistov, ktorým velil generál Franco, a demokraticky zvoleným prezidentom. To, čo robí túto vojnu veľmi významnou je to, že bola predohrou druhej svetovej vojny. Nacistické Nemecko podporilo Franca, ktorý nakoniec vládol krajine ako diktátor, zatiaľ čo Sovietsky zväz podporoval opačnú stranu.

Existuje mnoho konfliktov v rámci jednotlivých krajín. Od povstaleckých skupín, ktoré sa snažia získať moc, až po náboženské skupiny, ktoré sa navzájom snažia vyhubiť. Spomenutých je naozaj len málo dôvodov na množné začatie konfliktu. Existujú aj prípady, kedy sa začne občianska vojna prítomnosťou cudzieho vplyvu, ako napríklad podporovanie rôznych skupín zo strany CIA, ktoré môžu chrániť záujmy USA.

Zdroj: wonderslist | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov