Zaujímavosti

Kam záhadne počas vojny zmizla Jantárová komnata?

jantárová komnata

videní: 1.2K

Kam zmizla Jantárová komnata? Opäť sa nachádzame v období druhej svetovej vojny a opäť prichádzame s tajomnou tematikou. Počuli ste už o Jantárovej komnate a jej záhadnom príbehu?

Jantárová komnata bola honosná miestnosť vybudovaná v berlínskom zámku Charlottenburg. Bola zhotovená v barokovom slohu na začiatku 18. storočia a ostala v Berlíne do roku 1716. práve vtedy ju pruský kráľ Fridrich Vilém I. daroval svojmu spojencovi – ruskému cárovi – Petrovi Veľkému. Ten ju premiestnil do Katarínskeho paláca pri Petrohrade a následne rozšíril. Po dokončení mala rozlohu 55 metrov štvorcových a obsahovala 5 900 kilogramov jantáru.

Keď Nemci napadli Sovietsky zväz, kurátori sa ju pokúsili zakryť tapetami. Kamufláž však nebola úspešná a skupina armád Severu komnatu rozobrala, čo im trvalo asi 36 hodín. Písal sa 14. október 1941 keď ju previezla na hrad Königsberg v Nemecku. V auguste 1944 britské Kráľovské letectvo mesto výdatne bombardovalo zápalnými pumami a v januári 1945 Hitler nariadil odviezť všetky ukoristené drahocenné predmety preč. Rozkaz sa pokúsil splniť Albert Speer, ale do cesty sa mu postavil župný vodca Erich Koch. Zvyšky nemeckej armády prevzali velenie a pomáhali Speerovi prepravovať nakradnuté artefakty. Na začiatku apríla 1945 Červená armáda ničila danú oblasť ťažkým delostrelectvom a spôsobila mestu ďalšie škody, dokým ho 9. apríla úplne neovládla.

Potom, čo Rusi mesto obsadili, Jantárová komnata doslova zmizla. Vynorili sa rôzne zvesti o tom, že bola niekde spozorovaná, ale žiadna sa nikdy nepotvrdila. Niekoľko očitých svedkov tvrdilo, že videli, ako sa nakladá na loď Wilhelm Gustloff, ktorá odplávala z Gotenhafenu (dnešné poľské mesto Gdyňa) 30. januára 1945, ale tá bola potopená ruskou ponorkou. Podľa týchto skutočností sa komnata potopila spolu s plavidlom na dno oceánu.

Po týchto skutočnostiach a svedectvách sa však objavil prvý konkrétny dôkaz, že sa zachovala minimálne časť tejto miestnosti. V roku 1997 bola v Nemecku nájdená talianska kamenná mozaika, ktorá bola súčasťou zbierky kameňov zdobiacich komnatu. Patrila rodine vojaka, ktorý pomáhal miestnosť rozoberať a pripravovať k transportu (a podiel na koristi si podľa všetkého nechal). Mozaika sa vrátila Rusom a tí ju použili pri rekonštrukcii Jantárovej komnaty.

V roku 1998 dva tímy oznámili, že vedia, kde sa tajomná komnata nachádza. Ten litovský tvrdil, že sa ukrýva v jednej lagúne, zatiaľ čo nemecký tím určil ako polohu striebornú baňu. Následné pátranie však nepotvrdilo ani jednu z verzií.

V roku 2004 dospeli dvaja britskí bádatelia po dlhoročnom štúdiu v sovietskych archívoch k záveru, že komnatu zničil ruský útok na Königsberg. Opierali sa o výpoveď Alexandra Brusova, zodpovedného za ruský kolektív, ktorý mal na konci vojny za úlohu komnatu získať späť. V Brusovovej správe sa píše: „Ak zhrnieme všetky fakty, môžeme konštatovať, že Jantárová komnata bola zničená v dňoch 9. až 11. apríla 1945.“ Po niekoľkých rokoch sa Brusov nechal počuť, že zničená vlastne nebola, ale uchovala sa a bola odvezená Nemcami.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov