Zaujímavosti

Kam záhadne počas vojny zmizla Jantárová komnata?

jantárová komnata

videní: 1.3K

Podľa sovietskej verzie bola väčšina talianskej mozaiky z trosiek hradu zachránená. Niet pochýb, že Rusi venovali pátraniu po komnate nespočetne času a úsilia.

Jediný možný záver znie, že komnatu buď zničilo letecké bombardovanie a delostrelecká paľba, alebo že ju niekto z hradu, kde bola uložená, prepašoval. Niekoľko súčasných obyvateľov mesta tvrdí, že Ruská armáda našla jednotlivé časti komnaty v hradnej pivnici a previezla ich do neďalekého skladiska. Zaujímavé rozhodnutie sovietskeho generálneho tajomníka Leonida Brežneva z roku 1968 hrad zničiť však bohužiaľ prakticky znemožňuje archeologický výskum v lokalite.

Nové tvrdenie, kde Jantárová komnata spočinula, sa vyskytlo v roku 2017. traja nemeckí výskumníci prechádzali správy z KGB a Stasi a potom pomocou rádiolokačného zariadenia pátrali po všetkom čo by mohlo ležať pod Princovou jaskyňou pri Hartensteine. Jeden z výskumníkov v rozhovore pre The Times uviedol, že „našli veľmi veľkú, hlbokú a dlhú sústavu chodieb a narazili na niečo, čo by sa mohlo ukázať ako nástražná mína“.

Svedkovia vypovedajú, že bolo v chodbách uložených mnoho krabíc a vchody sa potom zamaskovali výbuchom. Trojica mužov chce miesto odkryť, ale ako jeden z nich poznamenal novinárom,„potrebujú sponzora“. Iná skupina ľudí má za to, že sa komnata nachádza vo Wuppertale. Karl-Heinz Kleine a jeho bowlingový kluv tvrdí, že tam bola prevezená z hradu v roku 1945. Kleine povedal:

Z Wuppertalu pochádza Erich Koch, nacistický župný vodca vo východnom Prusku, ktorý zomrel v roku 1986 v poľskom väzení. Keď sa Červená armáda priblížila ku Königsbergu, vydal rozkaz, aby vojaci poklad zbalili a previezli do vlasti.

 Poukázal na to, že nacisti mesto prešpikovali podzemnými chodbami a bunkrami. Myslí si, že stratené krabice s rozobranou Jantárovou komnatou spočívajú kdesi v podzemí.

Ďalším kandidátom na miesto posledného odpočinku je Toplitzské jazero, ktoré sa nachádza v hustom lese v rakúskych Alpách. Od jedného svedka sa Norman Scott dozvedel, že v apríli v roku 1945 videl, ako niekto spúšťa do jazera presne 27 krabíc. Podľa záznamov Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti bola komnata pred prevozom uložená práve do 27 krabíc. Americkú výpravu smer jazero stálo celé toto úsilie 7 miliónov libier, a pritom našla len o málo viac ako krabicu s nápisom v azbuke. Toplitzské jazero doposiaľ nevydalo nič konkrétnejšie než fakeové britské bankovky v hodnote milión libier. Kam zmizla Jantárová komnata ostáva aj naďalej záhadou.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov