Zaujímavosti

Manželstvo: Jednoduchý trik na prehĺbenie vášho vzťahu

manželstvo

videní: 898

Manželstvo, podobne ako všetko ostatné, je o efektívnej komunikácii a počúvaní. Toľko vieme. Ak vás požiadajú, aby ste umývali riad dosť krát a stále to neurobíte, je len na vás, čo sa stane ďalej.

Okrem toho je manželstvo stále jednou z veľkých záhad života. Vychovávať deti? Zabudnite na to. Načúvanie, čo váš partner a deti potrebujú, by nemalo byť veľkou požiadavkou, ale ak je to niečo, s čím vo svojej rodine bojujete, existuje iné riešenie, ktoré je jednoduchšie, ako si myslíte. V skutočnosti to aj tak prináša lepšie výsledky – zbavuje vás a vášho partnera bremena – vkladania toho, čo chcú a potrebujú, do slov prosieb a v konečnom dôsledku aj do frustrácie.

Nazýva sa to emocionálna synchronizácia a nie, nie je to názov prog-rockovej superskupiny, bez ohľadu na to, ako veľmi to tak znie.

Stáva sa to, keď sa dvaja ľudia – často, ale nie nevyhnutne – zviazaní láskou, doslova naladia na vlnové dĺžky toho druhého, cítia a rozumejú realite, v ktorej v danom okamihu žijú.

Ak to znie ako sci-fi, vezmite si to od Dr. Sue Johnson, vývojárky EFT (Emotionally Focused Therapy) a autorky knihy Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love.

„Emócie ľudí čítame asi za 100 milisekúnd,“ hovorí Johnson, „a potom svaly na našej tvári napodobňujú to, čo vidíme na ich tvári, a dávajú nám hmatateľný pocit, čo cítia a aké sú ich zámery. Naše nervové systémy s tým prirodzene rezonujú – je to bezpečnostný signál – ďalší je s vami a je s vami spojený. Je to prirodzený podnet na radosť.“

Emocionálne zameraná terapia sa ukázala ako mimoriadne účinná vo viac ako 20 štúdiách a pomáha ľuďom dostať sa do emócií iných tým, že ich terapeut prevedie náročnými rozhovormi. Je to proces, ktorý je fyzický aj emocionálny a môže pomôcť zachrániť vaše manželstvo a viesť k zdravým vzťahom.

„Vidíte ľudí, ktorí sa prirodzene nakláňajú a napodobňujú vzájomné pohyby, keď sa snažia spojiť,“ hovorí Johnson. “Pomáhame ľuďom vytvárať udalosti zmeny, kde partneri, rodičia a deti môžu spomaliť svoje emócie, formovať túto synchronizáciu a zdieľať strach a zraniteľnosť, s ktorou potrebujú pomoc, ako aj svoje emocionálne potreby.”

Johnson dodáva, že tieto dialógy predpovedajú satisfakciu vo vzťahu na konci terapie a do budúcnosti.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov