Zaujímavosti

Cestovanie v čase realitou? Sergej Krikaljov to dokázal


videní: 3.7K

Je teda cestovanie v čase skutočné? V skutočnosti v čase cestujete aj vy. S každou sekundou tohto článku sa posúvate o jednu sekundu do budúcnosti. Trocha vtipu na začiatok nezaškodí.

Na Zemi však existuje jeden človek, ktorému sa podarilo cestovať v čase trochu ďalej do budúcnosti a to o 0,02 sekundy. Zoznámte sa so Sergejom Krikaljovom. Je to kozmonaut, ktorý na Medzinárodnej vesmírnej stanici strávil 803 dní, 9 hodín a 39 minút. To je jeho kľúč k cestovaniu v čase.

Ide o to, že pre dva objekty, jeden stojaci na mieste a druhý v pohybe, je časový priebeh odlišný. To znamená, že ak budeme brať našu planétu ako jeden objekt a ISS (Medzinárodná vesmírna stanica) ako druhý, čas na Zemi a na ISS bude plynúť inak. To ale na výrazné ovplyvnenie času nestačí. Musíme sa spoločne pozrieť na gravitáciu.

 

 

Čím väčší je objekt, tým silnejšia je jeho gravitačná sila. Napríklad na Mesiaci môžete skákať vyššie a dvíhať ťažšie predmety ako na Zemi, pretože Mesiac je ľahší. Na Jupiteri sotva postojíte na nohách, pretože je ťažký a jeho gravitácia je mnohokrát silnejšia. Gravitácia ohýba samotný časopriestor.

Predstavte si trampolínu alebo natiahnutú plachtu. Pokiaľ na nej nič nie je, časopriestor je vo všetkých bodoch rovnaký. Ak tam však položíte ťažký predmet, uvidíte, že sa na mieste vytvorí priehlbina. Teraz si predstavte, že do stredu umiestnite ťažký predmet, ako je planéta Zem. Váži šesť ton plus ďalších 21 núl. Ohýbalo by to našu plachtu natoľko, že čas by v strede plynul inak ako v mieste, kde je časopriestor plochý.

A čím je objekt ťažší, tým väčšia je deformácia a tým pomalšie tam čas plynie. Napríklad v blízkosti Slnka plynie čas ešte pomalšie ako na našej planéte, pretože je viac ako 300 000-krát ťažšie. Dokonalým príkladom je čierna diera. Aj tá najmenšia čierna diera váži desiatky či stokrát viac ako Slnko. Obrovské čierne diery sú milión až miliardu krát ťažšie. Ohýbajú časopriestor natoľko, že sa čas v ich blízkosti prakticky zastaví.

Takže náš Sergej Krikaljov použil práve túto metódu na cestovanie v čase. Nebol v úplnej hĺbke tohto časopriestorového víru, ale na ISS. Je to v bode časopriestoru, kde zakrivenie nie je také silné. A čas mu išiel o niečo rýchlejšie ako tu u nás. Ale fakt len o trošku.

Ak v takomto priestore strávime dostatok času, postupne začneme ľudí na Zemi časom predbiehať. Sergej mohol zájsť oveľa ďalej v čase, ale zabránil mu v tom iný fyzikálny zákon.

 

 

Všetko je to o jednote priestoru a času. Ak stojíte, pohybujete sa iba v čase. Ale ak bežíte vpred, pohybujete sa v čase aj priestore. Čím rýchlejšie bežíte priestorom, tým pomalšie sa pohybujete v čase. Medzinárodná vesmírna stanica sa pohybuje okolo našej planéty rýchlosťou 7,66 km/s. Táto rýchlosť spomalila Sergejov pohyb v čase. Takže za viac ako 2 roky na ISS cestoval v čase len o 0,02 sekundy.

Takže cestovanie v čase je technicky realitou. Čisto teoreticky je tu spôsob, ako môžete cestovať v čase aj vy. Posaďte svojho priateľa za stôl a darujte mu hodinky. Druhé hodinky si dajte na ruku a začnite behať okolo stolu. Ak bežíte rýchlo a dostatočne dlho, všimnete si, ako sa líši čas na vašich hodinkách a čas vášho priateľa. Nech sa páči, cestovali ste časom!

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov