Zaujímavosti

Floridu trápia po hurikáne Ian mäsožravé baktérie

baktérie

videní: 836

Nárast bakteriálnych infekcií požierajúcich ľudské mäso bol hlásený na Floride v dôsledku hurikánu Ian, ktorý sa koncom minulého mesiaca prehnal štátom, čo malo za následok viac ako 100 úmrtí a neuveriteľné škody.

Floridské ministerstvo zdravotníctva hlási približne 65 prípadov infekcie a 11 úmrtí spojených s baktériou Vibrio vulnificus. Za celý rok 2021 bolo týchto prípadov iba 34 s 10 úmrtiami, čo značí jemný nárast tejto infekcie.

Až 29 prípadov infekcie a štyri úmrtia boli zaznamenané v Lee County. Táto oblasť zažila katastrofálne dopady Iana. Vibrio Vulnificus je baktéria, ktorá zvyčajne žije v teplej brakickej (zmes sladkej a morskej vody v oblasti prímorského ústia rieky) morskej vode. V posledný septembrový týždeň 2022 zasiahol Floridu hurikán Ian, ktorý spôsobil, že odpadová voda sa zmiešala s pobrežnou vodou, čím sa zvýšili hladiny prirodzene sa vyskytujúcich baktérií. Záplavy taktiež znamenali, že oveľa viac ľudí sa brodilo vodou a prichádzalo tak do kontaktu s patogénom.

Táto baktéria sa do tela dostáva cez otvorenú ranu, prípadne porezaním alebo poškriabaním. Existujú dokonca prípady, keď ľudia ochoreli na infekciu po kúpaní v mori s čerstvým tetovaním. Akonáhle sa baktéria dostane do tela, vedie to k extrémne nepríjemnej infekcii, ktorá môže spôsobiť nekrotizujúcu fasciitídu, pri ktorej baktérie “požierajú” mäso.

Baktérie môžu napadnúť krvný obeh a spôsobiť vážne život ohrozujúce ochorenie s príznakmi ako je horúčka, zimnica, nebezpečne nízky krvný tlak a rôzne pľuzgiere. Existuje taktiež problém s morskými plodmi kontaminovanými baktériou, čo môže viesť k vodnatej hnačke, žalúdočným kŕčom, nevoľnosti, vracaniu a horúčke.

Mnoho ľudí s touto infekciou si vyžaduje intenzívnu zdravotnú starostlivosť a v horších prípadoch aj amputácie končatín. Podľa CDC k smrti dochádza približne v 1 z 5 prípadov. Choroba môže zaútočiť rýchlo a smrteľné následky sa často dostavia v priebehu niekoľkých dní. Hoci sa považuje táto infekcia za vzácnu, spôsobuje v USA odhadom 80 000 infekcií a 100 úmrtí ročne.

Vibrio Vulnificus sa často vyskytuje v Mexickom zálive. Je pozoruhodné, že počet prípadov sa medzi rokmi 1996 a 2005 zvýšil o 41 percent. Pripisuje sa to zvyšujúcim sa gradientom slanosti vody, ako aj zvýšenej teplote vody spôsobenej klimatickými zmenami. Vzhľadom na to, že globálne teploty budú stúpať aj v budúcnosti, mnohí vedci tak očakávajú nárast prípadov tejto infekcie.

 

Zdroj: iflscience topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov