Zaujímavosti

Ozónová diera je najväčšia od roku 2015: Nie je však dôvod na paniku

Ozónová diera

videní: 1.6K

 

 

Čím je jar chladnejšia, tým väčší je potenciál škôd. To vysvetľuje, prečo boli v posledných rokoch zaznamenané mimoriadne veľké ozónové diery.

Tento rok napríklad teploty v stratosfére dosiahli – 94 stupňov Celzia (11. augusta), ale do 11. októbra stúpli na -82 stupňov Celzia.

NASA vykonala merania ozónovej diery a dokázala, že do 11. októbra sa opäť zmenšila späť na 22,67 milióna štvorcových kilometrov. Minimálna hrúbka ozónu nad južnou polárnou oblasťou bola zaznamenaná 1. októbra na úrovni 97 Dobsonových jednotiek, ale o desať dní neskôr stúpla na 105 Dobsonových jednotiek. Pre porovnanie, Zem je obklopená vrstvou ozónu so štandardnou hrúbkou 220 Dobsonových jednotiek. Hodnoty pod týmto množstvom neboli pred rokom 1979 na Antarktíde zaznamenané a vždy sú spojené s CFC.

Našťastie sa ozónová vrstva uzdravuje už niekoľko desaťročí, najmä vďaka Montrealskému protokolu z roku 1987, ktorý zakázal používanie freónov. Zatiaľ čo ročné úrovne kolíšu, tak veľkosť diery sa neustále zmenšuje, pretože v septembri 2000 dosiahla diera historické maximum – 29,9 milióna štvorcových kilometrov.

S najväčšou pravdepodobnosťou z veľkej časti sú za tohtoročné zväčšenie zodpovedné nízke teploty, no niektorí vedci majú podozrenie, že čiastočne to môže mať na svedomí aj Čína vďaka nelegálnemu používaniu freónov v továrňach. Okrem toho Brian Toon z University of Colorado tvrdí, že veľkosť ozónovej diery mohli ovplyvniť aj lesné požiare v Austrálii a nedávna erupcia podmorskej sopky na Tonge, uvádza agentúra AP.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov